Yeni doğan bebeğiniz için evde sevinç yaşanırken kendisini hazır hissetmeyen küçük yaşta çocuğunuz bu duruma biraz öfkeli olabilir. Kardeş kıskançlığı ciddiye alınmadığı takdirde zarar verme boyutuna da çıkabilir.

Doğumdan önceki süreçte çocuğunuzun kardeşi olacağı fikrine alışması önemlidir. Ona olan sevginizin değişmeyeceğini dile getirin. Doğumdan sonra bebeğinizi kucağınıza aldığınız zaman çocuğunuzun da yanınızda durmasını sağlayın. Çocuğunuzun kardeşini sevmesi, zaman geçirmesi, onunla oynaması için zaman tanıyın. Bu sayede bu yeni duruma daha kolay adapte olacaktır.

Eve gelen misafirler için ilgi odağı bebek olacaktır. Bu konuda misafirleri çocuğunuzla iletişim kurarken uyarın. Bebeğin daha çok ilgi göreceği gibi imalardan kaçının.

Dünyaya iki ya da daha fazla çocuk getiren ebeveynlerin hayatı, bazen olması gerektiği gibi iyi gitmiyor. Kardeşler arası kıskançlık, çoğu ebeveyni zor duruma düşürebiliyor. Eğer yeni bebeğinizin gelişiyle bu problemleri yaşamaya başladıysanız. Çocuğunuz kardeşini kıskanıyor mu? Kardeşi doğduğundan beri huyu mu değişti? Huysuzlanıyor, size çok yapışıyor, bebek gibi mi davranıyor? Kardeşine zarar veriyor, onu geri götürelim mi diyor? Eğer baş etmekte zorlanıyorsanız yalnız değilsiniz.

Aslında çocuklar 4 yaşına kadar kardeş sahibi olmanın nasıl bir şey olduğunu tam olarak kavrayamıyorlar. O güne kadar evdeki bütün ilgi üstlerindeyken, bir gün içinde evin küçük çocuğu olmaktan çıkıp büyük ağabey veya abla haline geliyorlar. Birdenbire ilgiyi kaybeden çocuklar için bu durumla baş etmekse her zaman kolay olmuyor. Yeni kardeşin aileye katılmasından sonra doğal olarak gelişen kıskançlık ise önüne geçilebilecek bir durum değilse de çocuklarınıza göstereceğiniz ilgi ve onları anladığınızı belirterek yapacağınız açıklamalar çocuğun rahatlamasını sağlayacaktır. Elbette en önemlisi açıklama ve davranışlarınızın tutarlı olmasıdır. Anne, baba ile birlikte diğer aile büyüklerinin davranışları büyük çocuğun aileye yeni katılan küçük bireyin yabancı ve bir düşman değil aksine hayatını daha neşeli ve eğlenceli hale getirecek bir kardeş, arkadaş olduğunu daha kolay kabullenmesini sağlayacaktır.

Aileler ayrıca büyük çocuklarına kıskançlık, kızgınlık gibi duyguların kardeşlerini sevmesine engel olmadığını söylemeliler. Unnado.com yazarlarından, Klinik Psikolog – Oyun Terapisti Pınar Mermer konuyla ilgili olarak; “Bir insanı hem sevebilir hem de zaman zaman kıskanabilirsin; bu çok normal. Ne zaman kıskanırsan gel bana söyle bunun hakkında konuşalım” diyerek çocukların rahatlamalarının sağlanabileceğini söylüyor.

Yeni kardeşin gelişiyle birlikte çocuğunuza her zaman gösterdiğiniz ilgi ve sevgiyi azaltmadan, günlük rutinini bozmadan, evde yeni kardeşin gelişiyle birlikte büyük kardeşin hayatını eskisi gibi devam ettirmesine olanak tanıyıp, minik bebeği de zamanla bu rutine dahil ederek en mutlu zamanlarınızı daha mutlu hale getirebilirisiniz.

İçinizden bir anne diyorki ; 


3 ay önce oğlumu kucağımıza aldığımızda kızım 17 aylıktı.hastanede onu görür görmez bebeği kucağına verelim istedi.ilk öpücüğünü de burda kondurdu ?.hiç kıskançlık krizi yaşamadığınız gibi kardeşine görülmeye değer bi sevgisi var.sabah uyanır uyanmaz onu göremezse evde koşturarak bebek arıyor.biri mamasını yiyecekler öbürü biberini kapıp süt içiyor bebek ağladığında bana haber veriyor.kardeşini öpüp ağlama diyor.tek sıkıntımız hep sarılmak istiyor?yeni bebeği hiç sakınmadık abladan.dokunma elleme sarılma demedik.bebegi yedirirken biberini tutmasına izin verdim,beraber oturduğumuzda kardeşini kucağına rahat rahat istediği zaman aldı.çocuğa hoş görünmek için sen güzelsin o çirkin seni seviyoruz onu sevmiyoruz demedik ve dedirtmedik.sadece bebe görmeye gelene ilk etapta kızımla ilgilenmelerini sonra bebeği görmeyi ondan istemelerini rica ettik .4 aydır sorunsuz gidiyoruz



Leave a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir