Selülit Neden Oluşur, Selülitle Nasıl Baş Edilir? Pürüzsüz bir cilt , sağlıklı bacaklar ve güzel bir görünüm için selülitlerden kurtulma yolları sitemizde


Tüm kadınlar adına ondan kaçış yok desek yeridir. Özellikle belli bir yaştan sonra özel bir önlem planı oluşturmadıysanız o sizin de kabusunuz olacak. Şimdiden buna alışın. Evet, selülitten bahsediyoruz. Ne kadar kilolu ya da ne kadar zayıf olduğumuzla ilgilenmeyen ve tamamen yok etmekten bahsedemediğimiz bir baş belası o. Peki tam olarak nedir bu selülit?

Selülit nedir?

Cildimizin altında oluşan aşırı yağ birikimi, kan ve lenfatik dolaşımının azalmasıyla birlikte düzensiz bir dağılım oluşturur. Bu düzensiz yağ birikimi ise yağ hücrelerinin büyümesine neden olur ve cilt yüzeyinde portakal kabuğu görüntüsü meydana getirir. İşte bu can sıkan görüntüye ise selülit denir. Yağlar nasıl ve neden birikir, neden bu görüntü oluşur, selülit nedenleri nelerdir şimdi bunlara göz atalım.

Selülit nasıl oluşur?

Genellikle ilerleyen yaşlarda ortaya çıkan ve çoğunlukla yanlış beslenme ve hareketsiz bir yaşamla doğrudan ilişkisi olan selülitin oluşmasının altında birçok farklı neden olabilir. Tek tek incelemek gerekirse:

  • Kötü beslenme alışkanlığı: Aşırı yağlı gıdalar, hazır yiyecekler, rafine şeker, tuz, kızarmış yiyecekler, asitli içecekler, alkollü içecekler, abur cubur, trans yağ, hamburger ve benzeri yiyecekler selülit oluşumunda oldukça etkin rol üstlenir. Eğer yapabiliyorsanız bu gıdaları hayatınızdan tamamen çıkarın ya da minimum düzeyde tüketmeye dikkat edin.
  • Yavaş metabolizma: Birçok konuda olduğu gibi yavaş çalışan metabolizma burada da bir handikap olarak çıkıyor karşımıza. Metabolizmamız yavaş çalışıyorsa bu; uykumuz verimsizdir, cildimiz kurudur, tırnaklarımız cansızlaşıp kırılıyordur ve evet kan dolaşımımız yavaşladığı için selülitlerimiz oluşuyordur manasına gelir. Metabolizmayı hızlandırıcı aksiyonlara girişmek şart.  
  • Hareketsiz yaşam: Şehir hayatında birçoğumuz günümüzün büyük bir kısmını oturarak geçiriyoruz. Bilgisayar başında çalışıyoruz ve uzun saatler boyunca yerimizden kalkmayı akıl edemiyoruz. Kalktığımızda ise ya öğlen yemeği ya da akşam yemeği için kalkıyoruz. Peki kaçımız düzenli spor yapıyoruz? İşte o düzenli spor yapmayan herkesin ortak dertlerinden biridir selülit. Hele bir de gün boyu bacak bacak üstüne atarak oturuyorsanız çok daha ciddi sorunlarınız var demektir. Çünkü bacak bacak üstüne atmak da kan dolaşımını yavaşlatan ve yağ birikmesine kapı açan yanlış bir davranış.
  • Yeterince su tüketmeme: Artık “aklıma gelmiyor” bahanesini kabul etmiyoruz. Akıllı telefonlarda su içmeyi hatırlatan bir sürü uygulama var. 1 ay boyunca bu uygulamalardan birini kullanın ve her uyarıda mutlaka kalkıp su için. Sonrasında uygulamaya gerek kalmadan kendi kendinize sürekli su içmek istediğinizi fark edeceksiniz. Evet, su tüketimi cildinizi canlandırır, metabolizmanızı hızlandırır, kan dolaşımınızı artırır ve sizi o çirkin görüntüden kurtarmaya yardımcı olur.
  • Şok diyetler: Bir haftada 5 kilo 10 kilo vermeler, bir ayda 20 kilo vermeler aslında vücudunuza düşündüğünüzden çok daha büyük zararlar veriyor. Bağışıklık sisteminizin çökmesine bile sebep olabilecek bu tip şok diyetlerin başınıza açabileceği en küçük bela, selülit olabilir. Şok diyetler yerine beslenme ve diyet uzmanı eşliğinde yeme alışkanlarınızı düzene sokacak ve sağlıkla kilo vermenizi sağlayacak diyetler yapmak çok daha akıllıca olacaktır.
  • Cilt rengi: Açık ten rengine sahip olanlarda selülit oluşma ihtimali her zaman daha fazladır. Burada yapabileceğiniz tek şey açık bir cilt tonuna sahipseniz selülit oluşumuna sebep olabilecek yeme alışkanlıkları ve davranışlardan uzak durmak olabilir.

Selülit nasıl geçer, selülitten kurtulma yolları nelerdir?

Şunu en baştan söyleyelim ki selülit kolay kolay geçen bir şey değildir. Hatta çoğunlukla uygulanan selülit tedavileri, selülit masajları, selülit kremleri, selülit diyetleri yalnızca yayılım bölgesini küçültür ya da görünümünü biraz daha yumuşatır. Ancak tek bir sihirli hamleyle onlardan sonsuza dek kurtulacağınızı hayal etmeniz pek gerçekçi olmaz. Selülite ne iyi gelir sorusunun ilk cevabı elbette beslenme düzenini değiştirmek ve egzersizlere ağırlık vermek olacaktır. Düzenli yapılan spor yağların belli bir bölgede birikip yağ hücrelerinin büyümesinin önüne geçecek en önemli şeydir. Tabii aynı zamanda yakacağınızdan daha fazla yağlı gıda tüketimden uzak durmak da önemli bir detay. Bunun dışında yapabileceğiniz diğer şeyleri ise şöyle sıralayabiliriz:

  • Kan akışını hızlandırıcı bölgesel masaj yaparak derinizin altındaki yağ tabakasının birikip büyümesine engel olabilirsiniz. Bu mesaj esnasında kullanacağınız kremler ya da portakal yağı da verdiğiniz çabanın en büyük destekçisi olacak. Hatta bu kremleri he kullandığınızda masaj yaparak sürün ki etkisi daha da artsın.
  • C vitaminin selülitleri azaltıcı etkisi vardır. C vitamininden zengin brokoli, karnabahar, yeşil biber ve mevsimine göre meyve ve sebzelere ağırlık verirseniz faydasını göreceksiniz. C vitamini içerikli gıdalar bağ dokusunu güçlendirir ve yağ birikimini önler.
  • Bol su tüketimine özen gösterin. Çay içmek istediğinizde ise siyah çay yerine yeşil çay tercih etmek mücadelenizde iyi bir destekçiniz olacak.
  • Soğan ve sarımsak gibi gıdalar vücutta kan basıncını ve dolaşımını düzenler. Selülit tedavisinde bitkisel çözümler arayanların ilk başvuracağı yöntem soğan ve sarımsak tüketimini artırmak olabilir.  Soğanı kaynatıp suyunu içmek ya da sabah aç karnına bir diş sarımsak yutmak aynı zamanda ödem atmanıza da yardımcı olur.

Selülitle savaşan gıdalar nelerdir?

  • Soya: Östrojen hormonu yerine kolojeni yıkmayan salgısı sayesinde bağ dokusunu destekliyor. Soyalı et, soya fasulyesi ya da diğer yollardan soyayı bolca tüketmek faydalı olacaktır.  
  • Maydonoz: En güçlü antioksidanlardan biri olan maydonoz zengin C vitamini içeriği sayesinde selülit için bitkisel çözüm arayanların bir numaralı tercihi.
  • Lahana: Ödem söktürücü etkisi ve toksin attırması ile selülit mücadelesinde önemli bir oyuncu.
  • Keten Tohumu: Omega-3 bakımından zengindir. Damarları genişletir ve kan dolaşımını hızlandırır. Her gün 2-3 tatlı kaşığı tüketebilirsiniz.
  • Üzüm Çekirdeği: Kolojeni yıkan enzimleri bloke eder ve bağ dokusunu destekler.
  • Muz: Kan basıncını düşürür ve dolaşımı hızlandırır.
  • Yumurta: Lesitin içerir ve hücrelere giren çıkan besinlerin kontrolünde önemli bir rol üstlenir.  
  • Yoğurt: İçerdiği kalsiyum sayesinde yağ emilimini önler.
  • Limon: Yediğiniz içtiğiniz şeylerin selülit yapma ihtimalini ortadan kaldırmaya yetecek kadar asit içerir.  
  • Domates: A ve E vitamini içerir. Cildi güzelleştirir ve vücuttaki yağ dengesini sağlar. Kolojen üretimine destek olur.
  • Zeytinyağı: Selülit tedavisi için masajın önemli bir rol üstlendiğinden bahsetmiştik. Selülitli bölgeye masaj yaparak zeytinyağı yedirmek de çözümlerden biri.
  • Somon Balığı: Omega-3 damarları genişletir kan akışını rahatlatır. haftada 2-3 kez tüketmek idealdir.

Leave a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir