Bebek gözlerini dünyaya açtıktan sonra geçen ilk bir ay bebek gelişimi için oldukça hayati bir süreç. Bu sebeple de yenidoğan bebek gelişimine büyük önem verilmesi gerekiyor. Söz konusu dönemde bebek birçok hastalığa da açık oluyor.

Bebek gözlerini dünyaya açtıktan sonra geçen ilk bir ay bebek gelişimi için oldukça hayati bir süreç. Bu sebeple de yenidoğan bebek gelişimine büyük önem verilmesi gerekiyor. Söz konusu dönemde bebek birçok hastalığa da açık oluyor. Özellikle yenidoğan sarılığı her iki bebekten birinde görülebilen bir hastalık. Buna karşın, anne adaylarının çok telaşlanmasına gerek yok. Öyle ki bu tür sarılıkların geneli fizyolojik sarılık sınıfına giriyor. Diğer bir deyişle, çok fazla tehlike arz etmiyor ve kısa sürede hastalık kendi kendine iyileşebiliyor. Peki, yenidoğan sarılığı nasıl oluşuyor?

Sarılık Nasıl Oluşur? Yenidoğan Sarılığının Farkı Nedir?

Cilt sarı rengini veren maddenin kandaki yoğunluğunun artması, bunun sonucunda da deride birikmesiyle sarılık oluşuyor. Yenidoğan bebeklerde karaciğerin tam anlamıyla faaliyete geçmesi birkaç gün sürdüğü için de bu madde kanda birikiyor ve sarılığa sebep oluyor. Başta da belirttiğimiz gibi bu sarılık türü belli bir süre kendiliğinden iyileşmesine karşın, bebeklerde sarılık hassas bir konu ve mutlaka sıkı şekilde takip gerektiriyor. Bu bağlamda, annenin sarılık belirtilerini çok iyi gözlemlemesi, gerekiyorsa da sarılık tedavisinin ivedilikle yapılması önemli. Anne sütü sarılığında doğumdan sonraki ilk birkaç gün büyük önem taşıyor. Bu dönemde bebeğin yeterli şekilde emzirilmesi önemlidir. Anne sütünü yeterli almayan ya da az emzirilen bebeklerde anne sütü sarılığı görülme ihtimali yüksektir. Bu durumda en iyi tedavi yöntemi anne sütüdür. Uygun emzirme yöntemi ile bu sarılıktan sağlıklı şekilde kurtulabilirsiniz. 

Bebeğinizin Bakımını Yaparak Hastalıklardan Koruyun

Doğumla birlikte, bebeğin kişisel hijyen ve bakımını düzenli olarak yapmak da bebeği hastalıklara karşı daha dirençli hale getiriyor. Bunun için kullanabileceğiniz çeşitli bebek ürünleri bulunuyor.

– Bebeği yıkamak için özel üretilmiş banyo süngeri kullanılabilir. Bu tür süngerler yumuşak dokusuyla bebeğin hassas cildini tahriş etmez, rahatça temizlenir ve hızlı kurur.
– Banyo sonrası bebeğin saç bakımı saç fırçasıyla yapılır. Bu sayede bebeğin kafa derisine de masaj yapılarak, bebekte konak oluşumunun önüne geçilebilir.
– Bebekler için özel olarak üretilen tırnak makaslarıyla bebeğin tırnakları düzenli bir şekilde kesilebilir. Yuvarlatılmış kenarları ve kavisli ağzıyla güvenli bir kullanım sunan bu tip tırnak makaslarını anneler güvenle kullanabilir.

Bebeğin temizliğinin düzenli bir şekilde yapılması bir yandan onu hastalıklardan korurken, öte yandan da bebeğin kendini daha huzurlu ve mutlu hissetmesini sağlayabiliyor. Başta da belirttiğiniz gibi, anne elinden gelen tüm önlemleri alsa dahi bebeğin bazı hastalıklara yakalanması kaçınılmaz olabiliyor. Özellikle yenidoğan sarılığı genel itibarıyla kendi kendine iyileşebilen ve çocuğa zarar vermeyen bir hastalık olmakla birlikte, tüm süreci annenin dikkatli bir şekilde takip etmesi önemli.

Uzun süren sarılığa dikkat!

Yeni doğan bebeklerde 14 günden uzun süren sarılık fizyolojik olarak kabul edilmeyip patolojik sarılık olarak adlandırılır ve nedenleri araştırılmalıdır

  • Safra birikimi ile ilgili hastalıklar
  • Nedeni bilinmeyen hepatit ve bu şikayetleri taklit eden durumlar
  • Viral hepatit ve  enfeksiyonla ilgili diğer nedenler
  • Metabolik hastalıklar
  • Toksik ve ilaçlarla ilgili etkenler
  • Tümörler konusunda mutlaka ayrıntılı bir değerlendirme yapılmalıdır.

Leave a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir