Yaz sezonu geldiğine göre kendinizi serin sulara atıp güneşin tadını çıkarma zamanı geldi. Elbette güneşin cildinizde bıraktığı tahribatı da göz önünde bulundurmalısınız.
Güneş Yanığı Belirtileri Nelerdir?
Cildin maruz kaldığı güneş yanığının en yaygın ve gözle görülen belirtisi ciltte oluşan kızarıklıktır.
Güneş yanığına kızarıklık, ciltte kabarıklık, şişlik ve kaşıntı dışında eşlik edebilen belirtiler şunlardır:
Vücutta En Çok Nerede Güneş Yanığı Oluşur?
Vücutta güneş yanığı en çok ve yaygın olarak boyun ve omuz bölgesinde oluşur. Ardından kollar, eller ve sırt bölgesi gelir. Erkeklerin yüz ve kafa bölgesinden kadınlara oranla daha fazla olmaktadır.
Güneş Yanığına Ne İyi Gelir?
Güneş yanıklarında cildin yanan bölgesini soğuk suyun altına tutmak ya da soğuk su ile ıslatılmış havlu kullanarak ağrı geçene kadar cildi soğutmak, yanık kremi krem ya da aloa vera gibi nemlendiriciler sürmek enfeksiyon riskini önler ve acıyı azaltacaktır. Ayrıca yanık nedeniyle cildin kaybettiği suyu ve nemi dengeleyebilem kiçin bol su içimelidir. Cilt tamamen iyileşene kadar cildi güneşe maruz bırakmaktan kaçınılmalıdır.
- Cildi serin bir duş veya nemli bir havlu sararak soğutmak
- Aloe vera gibi nemlendiriciler ile cildi nemlendirmek
- Ağrıyı hafifletmek ve sakinleştirici etki için kalamin losyonu sürmek
- İbuprofen gibi ağrı kesiciler almak
- Cildin kaybettiği nem ve vücudun kaybettiği suyu dengelemek için bol su içmek güneş yanıklarına iyi gelen ilk müdahelelerdir.
Güneşin yaktığı yeri soğuk kompreslerle soğutmak önemlidir, soğuk kompres için buzlu su yapmak için buz kullanılabilir fakat buz direk olarak yanan yere temas ettirilmemelidir. Serin bir duşta iyi bir seçenektir fakat uzun süre de kalınmamalıdır.
Güneş yanığı yaralanmalarından sonra yapılabilecekler şöyledir:
Soğuk su tatbiki
Güneş yanıklarında günde bir kaç defa 10-15 dakika süre ile soğuk kompres uygulanmalıdır. Soğuk su ile ıslatılmış bez ya da havluyu yanık bölgesine uygulayın. Bi cildin soğumasını ve yanmadan kaynaklı acıyı hafifletmeyi sağlar. Yanıklarda soğuk kompres uygularken dikkat edilmesi gereken buz gibi çok soğuk maddelerin cilde direk temas ettirilmemesi gerektiğidir. Yine bir başka soğuk kompres yöntemi soğuk duş almaktır.
Aloa vera gibi nemlendiriciler
Yatıştırıcı etkisi bulunan aloa veradan nemlendirici krem veya jeli cildinizin yanan bölgesine hafifçe yedirin. Aloa vera kaşıntıyı ve acıyı yatıştırmaya yardımcı olurken, serinlik etkisi yaratır ve iyileşimeyi de hızlandırabilir.
Bol su tüketimi
Güneş kaynaklı yanıklarda vücutta dehidrasyon yani su kaybı meydana gelir. Vücudun kaybettiği suyu geri kazanması ve cilt kurumasını önlemek için bol bol su tüketilmesi gerekmektedir.
Ağrı kesici ilaç ve antibiyotikli merhemler
Yanığın neden olduğu ağrıyı dindirmek için ibuprofen veya parasetamol gibi ağrı kesiciler kullanın. Ayrıca antibiyotikli krem sürerek enfeksiyon riskini hafifletin.
Bol giysiler tercih etmek
Güneş yanığı kaynaklı olarak yanan bölgeye her temas oluşan kabarcıkların patlamasına veya canın yanmasına neden olaiblir. Özellikle bol ve pamuklu giysiler giymeye özen gösterererek cildin daha rahat hava almasına izin verin.
Yanık ile oluşan kabarcıklara dokunmamak
Su toplayan kabarcıklara dokunulmaması cildin daha kolay iyileşimesini sağlar. Su toplayan bu kabarcıklar müdahele ile patlatılırsa enfeksiyon riski ve daha fazla acıya neden olabilir.
Cildi güneş ışınlarından korumak
Mümkünse cildin güneş görmesini engellemek için yoğun güneşli saatlerde dışarı çıkmayın. Çıkılması gereken durumlarda cildi örten, güneşten koruyacak giysiler giymeye özen gösterin.
Güneş Yanığından Karşı Alınabilecek Önlemler Nelerdir?
Güneş yanığını önlemek ve risklerini en aza indirgemek, alacağınız bazı önlemlerle söz konusu olabilir. Bu önlemleri şu başlıklar altından toplamak mümkündür:
- Her gün güneş koruyucu sürün.
- UV ışınlarının en yoğun olduğu 10.00 ila 16.00 saatleri arasında güneşten olabildiğince kaçının.
- Bebekleri ve küçük çocukları şapka, kol ve bacakları hafif kapatan giysilerle güneşten korumaya çalışın.
- Güneş kremine alternatif olarak şemsiye de kullanın.
- Dış mekanlarda güneş gözlüğü takmaya özen gösterin.
- Düzenli kullandığınız ilaçlarını varsa mutlaka doktorunuzla konuşun. Bazı antidepresan, antibiyotik ve diyabet ilaçları cildinizi güneşe karşı daha hassas hale getirebilir.
- Cilt kanserinden korunmak için yıllık bir şekilde dermatolog kontrollerinizi ihmal etmeyin.
Güneş Yanıkları Nasıl Geçer?
Güneş yanığını ve yarattığı ağrıyı en hızlı şekilde geçirmeye yardımcı olacak yöntem soğuk su kompresidir. Yanık bölgeye soğuk suya batırılan havlunun uygulanması ağrıyı hafifletir, cildi rahatlatır. Bunun yanında bol bol ek sıvı takviyesi alınarak yanık kaynaklı su kaybı önlenmelidir.