Vajinal akıntılar, aslında kadın genital sisteminin temizliği konusunda önemli bir yere sahiptir. Vajinadan gelen bu sıvı, salgı bezleri tarafından üretilir, içinde ölü hücreleri ve bakterileri taşır. Böylece vajina temiz kalır ve enfeksiyonlardan korunur. Peki, vajinal akıntısı olan kadınlar hangi durumda doktora gitmeli? Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Betül Görgen konuyla ilgili önemli bilgiler verdi. Çoğu zaman vajinal akıntı varlığı normaldir; miktarı, kokusu ve renk tonu menstrual döngünün neresinde olunduğuna göre değişir. Mesela emzirme, ovulasyon ya da cinsel uyarılma olduğunda vajinal akıntının miktarı artar. Gebelik durumunda vajinal akıntının kokusu farklılaşabilir. Bu değişikliklerin hiçbiri alarm sebebi değildir. Ancak uzun süren renk, koku ve miktar değişimleri ve beraberinde yanma, kaşıntı gibi belirtilerin eşlik etmesi durumunda enfeksiyon olasılığını düşünmek gerekir.

ANORMAL AKINTI NEDEN OLUR? Vajinadaki normal bakteri dengesindeki herhangi bir değişiklik, akıntının kokusunu, miktarını ve rengini değiştirebilir. Bu dengeyi bozan birkaç sebep vardır: Antibiyotik ya da steroid kullanımı Bacterial vaginosis (Gebelikte ya da çoğul partner durumunda sık rastlanan bir bakteriyel enfeksiyondur.) Doğum kontrol hapı kullanımı Rahim ağzı kanseri Şeker hastalığı Mantar enfeksiyonları Vajinal duş, sabun, jel kullanımı Vajinanın irritasyonuna neden olan durumlar Menopoz

ANORMAL VAJİNAL AKINTI TİPLERİ VE OLASI SEBEPLERİ Vajinal akıntı tipi Ne anlama gelir? Diğer belirtiler Kanlı, kahverengi Düzensiz adet kanaması, nadiren rahim ağzı kanseri Anormal vajinal kanama Bulanık ya da sarı-yeşil Bel soğukluğu Ara kanaması, idrar yolu enfeksiyonları, ateş Köpüklü, sarı yeşil renkli ve kötü kokulu Trichomoniasis enfeksiyonu Ağrı, kaşıntı ve idrarda acıma Pembe Doğum sonrası doğal Beyaz, kalın, peynirimsi Mantar enfeksiyonu Vulvada ağrı, şişme, kaşıntı, ağrılı cinsellik Beyaz, gri, yapışkan ve kötü kokulu Bakterial vajinozis Yanma, kaşıntı ve vulva/vagende kızarma, şişme

ANORMAL AKINTI TANISI NASIL KONUR? Doktorunuz sizden hikayenizi öğrenmek isteyecek ve birkaç soru soracaktır. Bu sorular şunlardır: Akıntı ne zaman başladı? Ne renk, koku var mı? Kaşıntı, yanma ve kızarıklık var mı? Birden fazla partneriniz var mı? Vajinal duş yapar mısınız? Doktorunuz, vajinal akıntınızdan örnek almak ve smear testi yapmak isteyebilir.

ANORMAL AKINTI NASIL TEDAVİ EDİLİR? Akıntı tedavisi, vajinal akıntının sebebine göre yapılır. Tedavinin tamamlanmaması ya da ilaçların eksik kullanılması tekrarlayan enfeksiyonlara sebep olabilir. Tedaviye rağmen geçmeyen vajinal akıntı ve düzelmeyen vajinal enfeksiyon durumlarında partnerin de muayene olması ya da tedavi edilmesi gerekir. Vajinal enfeksiyonları önleyen ipuçları şöyledir: Vajina temizliğinde sabun, kokulu jel vs. kullanmayın. Vajinal bölgeyi ılık temiz su ile temizleyin. Koton çamaşır kullanın. Tampon ya da günlük ped alerjiniz olabilir, unutmayın. Kullanmanız gerekiyorsa asla uzun süre aynı pedle durmayın. Banyodan sonra genital bölgeyi mutlaka kurulayın. Islak mayo ya da bikiniyle durmayın.

 

Leave a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir