Bebeğinizin diş çıkarma dönemi ile ilgili merak edilen her şeyi, uzman görüşlerini derleyerek cevaplıyoruz

Bazı bebekler 3-4 aylıkken diş çıkarabilir ama genellikle 6-7 aylık bebeklerin ilk dişlerinin çıktığı görülür. Bazı durumlarda 12-16 ayı da bulabilen diş çıkarma süreci birçok bebek ve anne için zor ve yorucu bir süreç olabilir. Dişlerin tamamlanacağı 27-29. aya kadar bebeklerde diş çıkarırkenki huzursuzluk belirtileri görülmesi normal kabul edilir.

Peki bebeğinizin daha rahat diş çıkarabilmesi için ona nasıl yardımcı olabileceğinizi biliyor musunuz? Önce belirtileri takip etmeyi deneyin.

Diş çıkarma belirtileri nelerdir?
Artan tükürük
Uyku düzensizliği
İştahsızlık
Gelip giden huzursuzluk
Ellerini ısırması
Ağız çevresinde hafif döküntü

Bebeklerde diş çıkarma belirtileri ne zaman başlar?
Bebeklerde diş çıkarma döneminin başlaması, dişetinin açılmasından önce başlar. Yukarıdaki belirtiler görülmeye başladıktan sonra ilk dişi görmeniz 2-3 ay kadar sürebilir.

Bebekler diş çıkarırken ateşlenir mi veya ishal olur mu?
Diş çıkarma döneminde bebeğin ateşinin 37’ye kadar yükselmesi normal kabul edilir. Bebeğinizin ateşi 38 derece ve üstündeyse ve/veya ishali varsa, beraberinde diş çıkartıyor olsa da doktorunuza danışın. İshal, ateş gibi belirtiler diş çıkartma ile aynı anda başlamış farklı bir hastalığın belirtileri olabilir. Bebekler diş çıkartırken hastalıklara daha yatkın olurlar ve iyileşmeleri daha sorunlu olabilir.

DİŞ SAĞLIĞINDA DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

Diş çıkarma döneminde beslenme
Liv Hospital Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Dr. Elif Erkul, bebekleri diş çıkarma döneminde nasıl beslemek gerektiği hakkında bilgi verdi:

“Diş çıkardığı dönemde bebeğinizin dişetleri çok hassaslaşır, bir şeyler yemeyi reddedebilir hatta kilo alımı yavaşlayabilir. Besinleri reddeden bebeğinize sadece anne sütü ve mama takviyesi yetecektir. Bu durumda telaşlanmamalı ve bebek yemek yemesi için zorlanmamalıdır. İştahsızlık yaşayan bebeğinize soğuk meyve püreleri ve su vererek hem ağrısını hafifletmiş olur hem de besin ve su kaybının önüne geçebilirsiniz. Yoğun salyanın bir kısmının bebek tarafından yutulması dışkıda sulu bir form yaratabilir.”

KEMİRME BİSKÜVİLERİ

Diş çıkartma sürecinde bebeğinize yardımcı olmak için beslenmesinde şunlara dikkat edebilirsiniz:

Bu dönemde diş etleri çok hassas olduğundan bebeğinizi mümkün olduğunca sıcak gıdalardan uzak tutun. Bu dönemde ılık, hatta soğuk yiyeceklere ağırlık verin. Elma püresi, yoğurt, muhallebi gibi serin ve ferahlatıcı besinlere bebeğiniz hayır demeyecektir.
Bebeğinize çiğneyebileceği şeyler verin. Soğuk bir muz veya havuç gibi. Evde kemirme bisküvileri hazırlayabilir bunları da dişlerini kaşıması için verebilirsiniz.

Kereviz sapı da iyi bir alternatiftir. Kerevizin rahatlatıcı bir etkisi var ve bu etki diş huysuzluğuna da iyi geliyor. Kereviz saplarını kesin, yıkayın, 10 dakika buzlukta soğutup buzlukta tutun ve dişlerini kaşıması için bebeğinize verin. Plastik diş kaşıma aletlerinden çok daha faydalı.
Farklı sebzeleri köftenin içine katıp, soğuk şekilde ona verebilirsiniz. Eliyle tutarak yiyebilir.

Yeterince su içiyor olmasına dikkat edin.
Evde sıkılmış serin meyve sularına ağırlık verin. Böylece sıvı alımını sağlarken bir yandan da öğünlerde azalttığı vitamin ve mineralller açısından destek sağlamış olursunuz. Bir beslenme filesi içine dondurulmuş meyveler koyarak kemirmesi için eline verebilirsiniz. Özellikle yaz aylarında, anne sütünü buz küplerine doldurup dondurarak, bunu da beslenme filesi içinde bebeğinize verebilirsiniz. Bebeğiniz emzik kullanıyorsa, emziği bir bardak içme suyu içine daldırıp, emziğin ucunu sıkıp bırakarak içine su doldurun. Daha sonra buzluğa kaldırın. Donduktan sonra bebeğinize verin. Yemeklerden önce dişlerini biraz bu şekilde yatıştırırsanız öğünler daha verimli geçebilir.

Bebek diş çıkarırken doktora gitmek gerekir mi?
Diş çıkarma doktora acil bir başvuru nedeni değildir. Ancak aileler diş çıkarmanın yanı sıra başka bir sorunun söz konusu olduğunu düşünüyorsa, mutlaka bir uzmana başvurmalıdır. Diş hekimlerine normal kontrol için başvuru birinci yaş sonrası olabilir.

Bebeğin dişleri ne zaman tamamlanır?
20 adet süt dişinin tamamının çıkması genelde üç yaşına doğru olur. Kalıcı dişler altı yaş civarında çıkar.

BEBEĞİM DİŞ ÇIKARIYOR

Bebeklerde diş çıkarırken ilaç kullanılır mı?
Memorial Etiler Tıp Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Gökhan Mamur, diş çıkarırken kullanılan ilaçlar hakkında bilgi verdi:

Diş etlerine sürülen ilaçlar: Eczaneden alınabilecek bazı ilaçlar ağrı kesmek amacıyla doğrudan diş etlerinin üstüne sürülebilir. Diş etlerini belirli bir süre için uyuşturan maddeler içerirler. Kısa süreler için yardımcı olabilirler, ancak bazı çocuklar bunların tat veya yarattığı etkiyi beğenmeyebilirler. Bu ilaçların bebeğin boğazına değmemesini sağlamak önemlidir çünkü o bölgenin uyuşması öğürme refleksini hafifletebilir ve yemeklerin akciğerlere kaçmasına neden olabilir.

Ağız yoluyla alınan ağrı kesiciler: Parasetamol veya ibuprofen içeren ilaçlar ağrının azaltılmasında faydalı olabilirler. Bunlar daha önce bahsedilen yöntemler denendikten sonra birkaç kez verilebilir. Diş çıkarırken çok ilaç kullanmamak daha uygundur çünkü altta yatan başka bir hastalığın yarattığı ateşi düşürebileceğinden ebeveynleri ve doktoru o hastalıktan habersiz bırakabilir. Bebeklere aspirin içeren ilaçlar verilmemelidir.

BİRAZ MASAJA NE DERSİN BEBEK!

Şu belirtilerin ise diş çıkarma ile ilgili olduğu henüz ispatlanmamıştır:
Ateş
İshal
Sürekli huzursuzluk
Vücutta cilt döküntüsü

Bebeklerin kolay diş çıkarması için ne yapmalı?

Hamile eğitmeni Esra Ertuğrul, bebeğin diş çıkarma sürecini kolaylaştırmak için şunları öneriyor:

Bebeğinize çiğneyecek bir şeyler verin. Bebeğin çiğneyerek diş etlerini kaşıyabileceği, özellikle soğuk (soğuk bir muz veya havuç, lastik bir diş halkası v.s) şeyler verilebilir. Bebeğinize çiğnemesi için bir şey verdiğiniz zaman akciğerlerine kaçırmaması için mutlaka yanında bulunun ve oturur pozisyonda olmasını sağlayın.

Bebeğinizin diş etlerine temiz ve soğuk bezle masaj yapın.

Diş etlerini hafifçe uyuşturmak için doktor önerisiyle verilen diş jellerinden beslenme önceleri diş etlerine sürün.

Diş kaşıyıcı seçerken ürünün plastik ve boyalı olmamasına dikkat edin.

Diğer önlemlerle beraber bebeğinizin çok sıkıntısı varsa, parasetamol vermek için doktorunuza danışabilirsiniz.

Leave a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir