Yapılan çeşitli araştırmalara göre; insanlar moda adı altında kendilerine en çok yakışan renkleri kıyafetleri ve çeşitli eşyaları kullanıyorlar. Yani modanın benimsenebilmesi için, bireyler tarafından kendilerine yakıştırılması gerekiyor. Daha açık bir tanımla iyi ve yüksek enerjili hissetmek için moda toplum tarafından benimseniyor.Bir başka tanımla moda; mutlu olmak ve iyi hissetmek amacıyla giyinme sanatıdır.Moda ve psikoloji birbirine oldukça paralel iki kavramlardır. İki kavramda insanla bağdaştırılan kavramlardır.
Renklerin insan psikolojisi üzerine etkileri uzmanlar tarafından kanıtlanmış bir olgudur. Renkler huzur, dinginlik, heyecan gibi birçok duyguyu bastırma veya o duyguyu daha fazla hissetmeye neden olabilir. Moda psikolojisi de bunun gibi insanların duygularıyla, seçtikleri renkler ve giyinme tarzını yansıtır. İnsanlar güven duygusu aşılamak amacıyla koyu renkleri tercih ederlerken, ciddiyet yansıtmak istediklerinde daha pastel renklere yönelir ve bu yönelme işlemi tamamen içgüdüsel gerçekleşir.
İnsanlar moda adı altında dayatılan her türlü hal, hareket, eşyalara yöneliyor. Kendilerine yakıştırmadıkları içinde mutlu hissetmedikleri kıyafetleri bile, sadece o sezonun modası olması gerekçesiyle kullanıyor.
Bunun yanında insanlara olan etkilerini bilip, bu durumu kullanabilen insanlar söz konusudur. İnsanların karşılarındaki bireyin ilk olarak dış görünüşüne ve giyim tarzına dikkat ettiği kanıtlanmış bir gerçektir. Bunun kullanılabildiği ölçüde modanın avantajı aşikardır fakat abartmanın mutsuzluğu beraberinde getirdiği de bir gerçektir.