Metabolik faaliyetlerinizin devam edebilmesi için gün içinde yeterli su içmeniz gerektiğini defalarca duydunuz. Hatta vücudunuzun %60’ının su olduğunu da…
Su, yaşamın devamlılığı için en önemli kaynak ve metabolizmanın en fazla ihtiyaç duyduğu madde. İnsan vücudunun % 60-70’ini oluşturan su, hayatın temel taşı.Su, besinlerin sindirimi, emilim ve hücrelere taşınması, besin ögelerinin böbreklerden süzülerek atılması ve vücut ısısının denetimi için en önemli besin ögesidir. Vücudun su oranını korumak ve tüm sistemlerinin uygun şekilde çalışmasını sağlamak için yeterli miktarda su tüketmek çok önemlidir.
Peki ne kadar su içmeliyiz ?
- Alınan kalori başına 1 ml ya da kilogram başına 35 ml su tüketilmelidir.
- DSÖ sıvı kaybını önlemek için kadınların günde 10 bardak, erkeklerin ise 14 bardak su tüketmesini önermektedir.
Kahve, çay, asitli içeceklerle alınan sıvının suyun yerini almıyor; aksine diüretik özellikleriyle vücuttaki suyun kaybına neden oluyor. Bu nedenle çay, kahve içmeden önce 1 bardak su içilmelidir.
Uygun miktarda su içip içmediğinin idrar rengine bakılarak anlaşılabilir. İdrar rengi koyu sarı ise su tüketimi yetersiz, açık sarı veya berrak ise su tüketimi yeterlidir.
Yetersiz su tüketimi yorgunluk, halsizlik, tansiyon düşüklüğü, ciltte kuruluk gibi sağlık sorunlarını beraberinde getirir. Vücutta su depolanamadığı için günlük su tüketimine çok özen gösterilmelidir.
Su içmek için susamayı beklememek gerekir. ‘Susamıyorum bu nedenle aklıma gelmiyor.’ ya da ‘ Canım istemiyor.’ diyenler
• Su içmek telefon alarmı, bilgisayar ekranındaki hatırlatıcı ya da küçük notlar yoluyla hatırlatabilir.
• Çalışma masasında ya da evdeyken sürekli görülebilecek bir yerde renkli ve şık bir sürahi, bardak veya şişe bulundurulabilir.
• Suyun içine elma, salatalık, tarçın, nane, zencefil, çilek gibi meyveler eklenerek lezzeti artırılabilir.
Peki su içmenin kilo kaybına yardımcı olabileceğini biliyor musunuz?
Evet yanlış duymadınız, su tüketiminin artması metabolizmanın hızını artırarak ve iştahınızı azaltarak vücut ağırlığını azaltabilir. Bu konuda yapılan çalışmalar da bu teoriyi doğruluyor. Bir çalışmaya göre bireylere 22 derecede 500 ml su veriliyor ve bu suyun metabolizma hızını %24-30 artırdığı gözleniyor. Çalışmaya göre kişilerin 2 litre su içmesinin günlük enerji harcamasını yaklaşık 95 kcal artırabileceği düşünülüyor. Yemeklerden yaklaşık yarım saat önce su içmenin kalori alımını azalttığına dair çalışmalar da var.
Bir çalışma, her öğünden önce 500 ml su içen diyet yapan bireylerin 12 hafta boyunca %44 daha fazla kilo verdiklerini göstermiş. Üstelik tecrübelerime göre bireylerde açlık ve susuzluk kavramı birbirine çok karışabiliyor ve birey aslında susuzken kendini aç hissedip besin alımını artırabiliyor. Bu durum hem kilo kaybı hem de kilo koruma sürecini olumsuz etkileyebiliyor.
Genel olarak, gün içinde ve özellikle yemeklerden önce yeterli miktarda su içmek, sağlıklı bir diyetle birleştirildiğinde, önemli bir kilo kaybı yararına sahip olabilir.
Sıcak su mu soğuk su mu?
Soğuk suyla sıcak su arasındaki tek fark, mideyi terk etme hızları. Soğuk su mideyi 20 dakika içerisinde terk ederken, sıcak su için bu süre, 80 dakika. Yani sıcak su içtiğinizde kendinizi daha dolu hissediyorsunuz ve durum besin alımınızı etkiliyor olabilir. Yapılan bazı çalışmalar soğuk su tüketiminin sıcak suya oranla ekstra kalori harcamasına sebep olabileceğini, vücudun soğuk suyu vücut sıcaklığına getirmek için ekstra kalori harcadığını söylüyor. Ama bununla ilgili çelişkili çalışmalar var ve net bir şey söylemek şu an için imkansız. Kısacası ister sıcak ister soğuk gün içinde yeteri su için yeter!
Su, iştahı doğal olarak bastırır ve vücudun depolanmış yağları metabolize etmesine yardımcı olur. Bu nedenle kilo kaybını sağlamak için en pratik formül sudur