İdrar yolları, idrarı vücuttan atmaya yarayan sistemdir. Bu sistem böbrekler, mesane ve bu organların bağlantı kanallarından (üreter-üretra) oluşur. Bu sistem mikroorganizmalar tarafından enfekte olunca, idrar yolu enfeksiyonu (İYE) gelişir.
Tuvalete gitmeyi ihmal etmeyin
Gün içinde bol bol su içmek idrar yolu enfeksiyonu kapmanızı engelleme konusunda önemli bir etkendir. Su içtikten sonra tuvalete gitmeyi ihmal etmemeniz ise bir o kadar önemlidir. Unutmayın, tuvaletinizi tutmak bakteri üretmeye sebep olacağından idrar yolu enfeksiyonu riskini ikiye katlar.
Seksten sonra…
Kadınların seks sonrası idrar kesesini boşaltması önerilir. Ön sevişme veya seks sırasında idrar yolunda enfeksiyona sebep olabilecek bakteriler vücuda girebilir. Bu yüzden bu bakterilerin boşaltım yoluyla bir an önce vücuttan uzaklaşmasına yardımcı olunmalıdır.
Aldoz şekeri yiyin
Aldoz şekeri, idrar yolu enfeksiyonu esnasında kalın bağırsakta oluşan bir çeşit bakterinin oluşumunu engellemede etkili doğal bir şekerdir. Ayrıca yapılan araştırmalara göre ağız yoluyla aldoz şekeri almak antibiyotik almakla karşılaştırıldığında oldukça faydalı.
Doktora gitmekten çekinmeyin
İdrar yolu enfeksiyonu belirtileriniz varsa (tuvaletinizi yaparken yanma ya da sık sık idrara çıkma) bir doktora gitmeniz önerilir. Özellikle de sürekli idrar yolu enfeksiyonu oluyorsanız. Doktor, muhtemelen size antibiyotik verecek veya ultrason ile bunun sebebini araştıracaktır. Bu anatominizden kaynaklı bir anormallikten veya idrar yolunuzu tamamen boşaltamamanızdan kaynaklanıyor olabileceği gibi bağışıklık sistemi zayıflığından da kaynaklanıyor olabilir.
Temizliğinize önem verin
Tuvaletinizi yaptıktan sonra arkadan öne doğru temizlenmek idrar yolu enfeksiyonu riskini artırır. Bunun sebebi ise dışkı bakterilerini idrar yoluna taşımaktır. Aynı zamanda çok fazla temizleme ürünü kullanmak da doğru değildir.