Hata yapmak insan olmanın özünde olan bir davranıştır. Ebeveynliğin özünde ise çocuk disiplin hataları yatar. Her ne kadar bu konuda sık sık hata yapacak olsanız da, çocuğunuzun bir dahaki yaramazlığında kendinizi kaybetmeden önce kaçınmanız gereken bu 7 davranışı incelemeniz hatalarınızı azaltmanızı sağlayacaktır. Bununla beraber, böylesi bir hata yaptığınızda kendinize çok yüklenmeyin. Ve unutmayın, hatasız kul olmaz.
Saygı Göstermemek
Evet doğru okudunuz. Biz ebeveynler olarak çocuklarımızdan saygı bekleriz ama çok nadiren onlara saygı gösteririz. Oysaki çocuklarınız da birer birey, onların da ihtiyaçları, istekleri ve düşünceleri konusunda saygı görmek en doğal hakları. Çocuğunuza hakaret etmek, onu sinirli ve yüksek bir ses tonuyla azarlamak, ona kendisine saygı duymadığınızı belirtecek, onun da size saygı duymamasını sağlayacaktır. Bunun yerine çocuğunuzla saygılı ama kesin bir şekilde konuşmanız çok daha etkili olacaktır.
Sinirliyken Disiplin
Birlikte gitmeyen bazı şeyler vardır, ateş ve barut gibi. Sinir ve disiplin de bu kefeye girebilir. Sinirliyken çocuğunuzu disipline etme konusunda doğru kararlar vermeniz son derece zor olacaktır. Bunun yerine kendinizi olaydan bir süre uzaklaştırın ve konu üzerinde düşünün. Ufak bir yürüyüş veya balkonda bir kaç dakika temiz hava almak sinirinizi atmanıza yardımcı olacaktır.
Tutarsız Olmak
Bir gün çocuğunuzu kardeşine vurduğu için azarlar ama başka bir gün kavgalarını görmezden gelirseniz, çocuğunuza son derece tutarsız bir mesaj vermiş olursunuz. Tutarsız olmak çocuğunuzun size saygısını kaybetmesine neden olur ve kendisinden ne istenildiğini anlamamasına neden olur. Çocuğunuzu disipline ettiğinizde, ondan ne beklediğinizi kendisine belirtin ve bu konuda tutarlı olun.
Çok Fazla Konuşmak
Çocuğunuzla neleri yanlış yaptığı, ne gibi hatalı davranışlarda bulunduğu konusunda konuşmak son derece yararlıdır. Ama bu konuda uzun ve sıkıcı tartışmalara girmek bu yararı zarara çevirecektir. Eğer çocuğunuzun her hatasına kendinizi konuşurken buluyorsanız, durun ve düşünün. Çocuğunuza yaptığı hatayı kısa ve öz bir biçimde açıklayın ve doğrusunu belirtin. Küçük çocukların dikkat aralıkları 2-3 dakikayı çok nadiren geçer, konuşmalarınızda bu süreyi aşmayın.
Negatif Olmak
“Yapma”, “Etme”, “Hayır”. Bu kelimeler sizi bir yere getirmeyecektir. Çocuğunuzu ise sıkacak ve kötü bir ruh haline sokacaktır. Sürekli negatif bir ortamda büyüyen çocuk, ilerde psikolojik sorunlar yaşamaya son derece açıktır. Çocuğunuzun yapmaması gerekenlerden ziyade yapması gerekenlere odaklanın. Yaptığı davranışın yerine neler yapabileceğini, nasıl daha doğru davranabileceğini açıklayın.
Disiplinin Cezayla Aynı Şey Olduğunu Düşünmek
Disiplinin amacı çocuğunuza iyi ayarlanmış kurallar ve sınırlar sunmak, ve bu sayede cezalandırılmamasını sağlamaktır. Disipline etmek, bu kuralları ve sınırları açıklamak ve uygulamaktır. Bağırmak, vurmak, yasaklamak disipline etmekle alakası olmayan davranışlardır ve bu konuda ne size ne de çocuğunuza bir şey kazandırmayacaktır. Çocuğunuzu disipline ettiğinizde, ona neyin doğru neyin yanlış olduğunu belirtmeli ve yapıcı davranmalısınız.
Hiç Disipline Etmemek
Belli sınırlarla ve kılavuzlukla yetişen çocuklar büyüdüklerinde mutlu, otokontrollü ve topluma yararlı kişiler olmaya adaydırlar. Çocuklar disipline edilmediğinde sonuçları çok büyük ve genelde kötü olmaktadır. Sınır ve davranışlarının sonuçları belirtilmeyen çocuklar, şımarık, bencil ve genel olarak kötü karakterli insanlar olarak yetişmektedir. Bu nedenle çocuğunuza davranışlarının sınırlarını ve sonuçlarını açıkça belirtin. Unutmayın, çocuğunuzun yaramazlıklarını sevgiyle ve kesin bir kılavuzlukla karşıladığınız sürece, hatalarınız son derece az olacaktır.