Güzellik göreceli bir kavram olsa da orantılı bir yüz, hoş bir sima herkesin dileği… Yüzümüzün en dikkat çekici noktalarından olan burnumuzun, daha estetik ve güzel görünmesi için yapılan estetik ameliyatları son yıllarda çok daha başarılı sonuçlar doğuruyor. Estecenter Plastik Cerrahi ve Saç Ekimi Merkezi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Erdem Güven burun estetiği ameliyatı hakkında önemli bilgiler veriyor.
Burun estetiği ameliyatlarında en önemli nokta, doğal görünümü elde etmektir. Bu sebeple muhakkak kişiye özgü bilgisayarlı tasarım yapılması gerekmektedir. Başarılı bir burun estetiği operasyonu ardından burun güzel olmanın yanı sıra, ameliyat yapıldığı dışarıdan fark edilmemelidir.
Burun yüzümüzün en dikkat çekici noktasıdır
Burun, suratta en dikkat çeken bölgedir. Yüz bölgesinin estetiğini belirleyen en önemli etkendir. Estetik cerrahi bölümü içindeki en çok yapılan ameliyat grubunu meydana getiren burun estetiği, tıp literatüründe rinoplasti olarak isimlendirilir. Burun estetiği ameliyatının amacı buruna yeni bir şekil vermektir. Burun ucu kaldırılıp indirilebilir, burun ucu inceltilip sivriltilebilir, ya da tam aksine kalınlaştırılabilir, burunda sağa sola eğrilikler mevcut ise, iyileştirilebilir, burun sırtı şayet çökük ise dolgunlaştırılabilir, kamburluk varsa fazlalıkları alınabilir, burun delikleri büyükse küçültülebilir, asimetri mevcut ise düzeltilebilir. Burnun şekli ile ilgili sorunların dışında septum deviasyonu ismi verilen iç kıkırdak ve kemik eğrilikleri, budan dolayı yaşanan nefes alma güçlüğü mevcut ise burun estetiği ameliyatı ile beraber septum deviasyonu operasyonu da uygulanarak nefes almada rahatlama sağlamak mümkündür. İdeal burun estetiği, buruna yüz ile uyumlu doğal bir şekil verilmekle beraber nefes almayı da kolaylaştırmaktır.
Burun estetiğini ameliyatı kimler yaptırabilir?
Burun estetiği, gelişim çağının tamamlanması ile burun şeklinin son halini almasından itibaren uygulanabilir. Bu koşul ise yaklaşık 17-18 yaşlarına tekabül eder. Bu yaştan itibaren burun şeklinde bozukluğu mevcut olan bireylerde burun estetiği uygulaması hayata geçirilebilir. Burun estetiği olacak adayın fiziksel gelişimini tamamlamasının dışında kişilik gelişimini de tamamlamış olması gerekir. Henüz kişiliği tam oturmamış ya da kişilik problemleri bulunan kişiler burun ameliyatı için uygun adaylar olmamakla beraber, sonucun başarılı olmasına rağmen mutlu olmayı başaramayabilirler. Burun ameliyatı olacak bireyin gerçekleri doğru olarak algılayabilmesi, realistik istekleri bulunmamalıdır.
Burun Muayenesi
Burun estetiği ameliyatı planlamasının en önemli bölümü ayrıntılı muayene yapılmasının yanında, burun modelini tasarlamaktır. Burun muayenesi hem burnun dış görünümü hem de burnun iç kısmındaki hava yollarını içerir. Dış muayene sayesinde burun cildinin yapısı, kemik, kıkırdak şekli, simetri durumu, burun ucunun pozisyonu incelenir. İç muayenede burun tıkanıklığına, nefes alma güçlüğüne sebep olan septum deviasyonu ismi verilen iç kemik ve kıkırdaklarda eğrilik, büyüme olup olmadığı, burun etlerinin durumu, mevcut ise büyüme olup olmadığı incelenmelidir.