Her çocuğun temel ihtiyacı sevgidir. Baba sevgisinin çocuklar için koruyucu kalkan gibi olduğunu ve varlığının güç verdiğini anlatan Uzman Psikolog Selin Karabulut “Fiziksel olarak yan yana olamasa da bir baba eğer çocuğuna koşulsuz sevgi vermişse ve bunu her fırsatta gösterip hissettirebilmişse, babanın olmadığı ortamlarda, örneğin şehir dışında çalışması durumunda, vefat etmesi durumunda, evden ayrılması durumunda veya çocuğun başka bir şehirde okumaya gitmesi durumunda, baba ilgi ve sevgisini tıpkı yanındaymış gibi hissedecek ve bundan güç alacaktır” dedi.
Anadolu Sağlık Merkezi’nden Uzman Psikolog Selin Karabulut korkutan, çekinilien baba değil, çok seven baba olabilmenin ipuçlarını anlattı:
Baba sevgisinin çocuklar için koruyucu kalkan gibi olduğunu ve varlığının güç verdiğini anlatan Uzman Psikolog Selin Karabulut “Fiziksel olarak yan yana olamasa da bir baba eğer çocuğuna koşulsuz sevgi vermişse ve bunu her fırsatta gösterip hissettirebilmişse, babanın olmadığı ortamlarda, örneğin şehir dışında çalışması durumunda, vefat etmesi durumunda, evden ayrılması durumunda veya çocuğun başka bir şehirde okumaya gitmesi durumunda, baba ilgi ve sevgisini tıpkı yanındaymış gibi hissedecek ve bundan güç alacaktır” dedi.
İşte bir kaç ipucu
- İşten eve geldiğinizde ilk işiniz, tüm ilgi ve sevgiyi, sabahtan ve hatta belki dün akşamdan beri görmediğiniz çocuğunuza vermek olsun.
- Çocuğunuzla birebir iletişime gireceğiniz, herhangi bir dış faktör tarafından bölünmeyeceğiniz bir 20 dakika, çocuğunuzun günlük ihtiyacını karşılamak için yeterli olacaktır.
- Cep telefonu, bilgisayar, TV gibi dijital aletlerin sizi bölmesine, zamanınızdan çalmasına izin vermeyin.
- Çocuğunuzla temas kurun. Onlara sarılmak, öpmek, başını okşamak ve sevdiğinizi söylemek, sevginizi göstermenin en iyi yoludur.
- Hedefiniz çocuğunuzu oyalamak değil, onunla zamanınızı paylaşmak ve birlikte eğlenmek olmalıdır.
- Çocuğunuzla birlikte onun bedensel, zihinsel, duygusal, sosyal gelişimine katkı sağlayacak, eğitici, öğretici, eğlendirici ve yaratıcılık içeren faaliyetler yapın.
- Çocuğun banyo, yemek, uyku, tuvalet gibi her türlü temel ihtiyaçlarının karşılanmasında bilfiil rol alın.
- Ergenlik çağındaki çocuklarınızı sizinle iletişim kurmaları için teşvik edin. Onlara şakalar yapın, onlarla sohbet edin; ancak konuşmaya zorlamayın.
- Çocuğunuzun okul, kurs, sosyal faaliyet, hastalık, arkadaş ilişkileri gibi onun için oldukça önemli meselelerinden haberdar olun hatta mümkünse içinde yer alın.
- Sizden korkmasını çekinmesini sağlamak yerine size güvenmesini sağlayın. Bunu da ilk başta ona güvenerek sağlamanız mümkün.
- Erkek çocuğunuzun nasıl bir baba olacağı, kız çocuğunuzun nasıl bir eş seçeceği biraz da size bağlı.