Tüm dünyayı etkileyen salgının ardından moda dünyası dijital bir devrimin eşiğinde… Bundan sonra sanal defileler, 3D özel showroom’lar, avatar mankenler hayatımızın bir parçası olacak.

Tüm dünyayı etkileyen büyük salgın; her birimizin yaşamını, iş yapma yöntemlerini ve beklentilerini yeniden şekillendiriyor. Hepimiz içinde bulunduğumuz ve bizi değişmeye zorlayan bu yeni düzene adapte olmaya çalışıyoruz.

Moda sektörünün ileri gelenleri aylar, hatta yıllar boyunca bir mağazada birçok kişi tarafından ellenmiş bir ürünü denemek istemeyeceğimizi, AVM’lerden ayaklarımızın kesileceğini, moda haftalarının ve lansmanların tamamen şekil değiştireceğini öngörüyor. Zaten geçen ay sonunda düzenlenen Şangay Moda Haftası modanın yön değiştirmeye başladığının ispatı oldu.

ALTI DAKİKALIK SANAL DEFİLE

150’den fazla tasarımcı ve markanın koleksiyonu Alibaba Group’un e-ticaret platformu Tmall üzerinden sergilendi. İlk gün açılış defileleri 2.5 milyon kez izlendi, tüm etkinlikler 11 milyondan fazla görüntülendi ve satışlarda 2.82 milyon dolardan fazla artış sağlandı. Bunda defilelerle aynı anda tüm koleksiyonların satışa çıkması da etkili oldu tabii ki…

Moda haftası sırasında karantinada olan tasarımcı Angel Chen’in dört manken, bolca sanal gerçeklik ve sanal grafikler eşliğinde düzenlenen altı dakikalık defilesi, salgın sonrası defilelerin nasıl olacağını gösterir nitelikteydi.

MODA HAFTALARI ARTIK EKRANDA

Tüm şov ve moda haftası o kadar büyük başarıya ulaştı ki Moskova Moda Haftası ve onun ardından 16 Nisan’da düzenlenecek olan New York Gelinlik Moda Haftası, Londra Erkek Giyim Moda Haftası ve birçok etkinlik koleksiyonların dijital platformlar üzerinden sergileneceğini açıkladı. Yani evinizden bir ekrandan muhteşem bir moda şovunu izleyeceğiniz, ardından tasarımcının 3D özel showroom’una gidip tek tek tasarımları inceleyebileceğiniz, sanal karakterinizin üzerinde kıyafetlerin nasıl göründüğüne bakıp sonra da sipariş verebileceğiniz bir döneme adım attık.

Şimdiden dünyanın önde gelen moda başkentleri sanal şovlar, VR gözlüklerle izlenebilecek defileler, artırılmış gerçeklikle zenginleştirilmiş koleksiyon tanıtımları üzerinde teknoloji firmalarıyla çalışmaya başladı. Son birkaç yıldır bu tür projeler üzerine çalışan Hollanda merkezli ilk dijital modaevi The Fabricant ve İskandinav kökenli Carlings firması salgın başladığı andan itibaren dünyanın sayılı modaevlerinin ve tasarımcılarının kapılarını çaldığını ve kendilerine danışmanlık vermelerini istediklerini söylüyor. Hazırladıkları dijital koleksiyonları satışa çıkaran ve sadece dijital platformlarda kullanılabilen sanal kıyafetler üreten bu iki firma çoktan yeni moda dünyasının lideri olacağa benziyor.



AVATAR MANKEN DÖNEMİ BAŞLADI

2016 yılında kampanya yüzü olarak Final Fantasy oyununun avatar kahramanı Lightning’i seçen Louis Vuitton markasının ardından şu anda birçok modaevi sanal mankenler ve marka yüzleri üzerinde çalışmaya başladı. Gucci, Prada, Stella McCartney gibi 100’den fazla markanın yer aldığı Drest isimli uygulamaya talep patlamış durumda. Uygulamada yarattığınız avatara beğendiğiniz kıyafetleri giydirip ardından beğendiğiniz parçaları Farfetch üzerinden satın alabiliyorsunuz.

İngiliz The Guardian gazetesine konuşan The Fabricant markasının kurucusu Kerry Murphy, “Haziran itibariyle moda haftası ya da defile yapmak isteyen her tasarımcı ve firmanın dijitale adım atmış olması gerekiyor. Bu dünyada sınır yok, tasarımcılar koleksiyonları tamamen dijital olarak sunup, dijital mankenler üzerinde tanıtabilir. Ya da bildiğimiz mankenlerin yüzleri dijital vücutlarla birleştirilebilir. Gerçek modellerin üzerine dijital koleksiyonlar yansıtılabilir. Gerçek kıyafetler ve dijital mankenler bir arada kullanılabilir. Öngörülemez ve tamamen sizin yaratıcılığınızla alakalı bir moda dünyası geliyor” diyor.

DİJİTAL KIYAFET DÜNYASI

The Guardian belirli dijital programları satın alan son tüketicilerin daha önce hiç moda bilgileri olmasa bile kendi çizimlerini yapıp, bazı parçaları 3D printer’larda basıp kullanabileceği ya da sanal kıyafetlerini kendi görüntüleriyle birleştirip sosyal medya hesaplarında kullanacakları bir dönemin kapısının aralandığını belirtiyor. Fortnite oyunu oynayan herkesin çoktan sanal kıyafet fikrine alıştığını belirten gazete, “Bundan sonra perakendenin elinde bulunan pasta payının bir kısmını dijital kıyafetler alacak. Ve dijital kıyafet dünyası her geçen gün büyüyecek. İnsanların artık yeterince giyilebilir kıyafetleri var. İnsanlar bu salgınla doğal dengelerin ne kadar bozulduğunun bir kez daha farkına vardı” analizini yaptı.

Kaynak:https://www.sabah.com.tr/

Leave a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir