Bildiğiniz gibi pek çok hastalık hamileliğin çeşitli dönemlerinde gelişebiliyor. Ayrıca hastalıkların birçoğu anne karnında tedavi edilemediği gibi, doğumdan sonra da ortadan kaldırılamıyor.
Bu durumda aileye gerekli danışmanlık hizmeti verilerek yol gösterilmesi hem aile hem de bebek açısından son derece önem taşıyor. İşte tüm bu sorunlardan yola çıkan kadın doğum uzmanları, ülkemizde son 15 yıl içinde çalışmalarını anne karnındaki bebek sağlığı ve riskli hamilelikler üzerinde yoğunlaştırdılar. Hem uzmanların yaptığı araştırmalar hem de günümüzde hızla ilerleyen teknoloji sayesinde artık anne karnındaki bebekte oluşabilen pek çok hastalığın tanısı konuluyor, hatta bazılarının tedavisi bile sağlanabiliyor.
Anne karnındaki bebeğin tedavisinde başarı sağlayabilmek içinse bu konuda uzmanlaşan kadın hastalıkları ve doğum uzmanıyla birlikte çocuk cerrahı, çocuk kardiyologu, tıbbi genetik uzmanı ve psikiyatristin işbirliği yapması gerekiyor. Günümüzde hangi hastalıklar anne karnında tedavi edilebiliyor? Bu sorunun yanıtını almak için İnternational Etiler Polikliniği’nden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Hayri Ermiş’in kapısını çaldık. İşte size anne karnında tanısı konulan tedavi edilebilen hastalıklar…
Tiroid hormonu azlığı
Annede tiroid hormonunun fazla salgılanması bebekte zeka gelişimiyle ilgili ciddi sağlık problemlerine neden olabiliyor. Bebekte bir sorun olup olmadığının tespit edilebilmesi için çevresindeki keseden sıvı alınarak hormon düzeyine bakılıyor. Alınan sonuçlara göre bebeğe tedavi uygulanıyor.
Tanısı: Anne adayında tiroid hormonunun fazla salgılandığı tespit edildiğinde çeşitli tetkiklere başvuruluyor.
Tedavisi: Erişkinlerde kullanılan ilaçlar, bebeğin hormon düzeylerine göre, hamilelik haftasına uygun ayarlanmış dozlarda amniyo sıvısına veriliyor. İlaç bu yolla bebeğe ulaşarak etkisini göstermeye başlıyor. Gerekirse göbek kordonu aracılığıyla bebeğe doğrudan tedavi uygulanabiliyor.
Kalpte ritim bozuklukları
Anne karnındaki bebekte oluşan kalp ritim bozukluğu sık görülse de çoğu zaman kendiliğinden düzeliyor. Ancak bazen düzelmeyip kalp yetmezliğine de yol açıyor ve bebeğin yaşamına mal olabiliyor. Bu ritim bozukluğunda bebeğin kalbindeki sorunların yanı sıra annenin hastalıkları da etkili olabiliyor. Prof. Dr. Hayri Ermiş, rutin hamilelik kontrolü sırasında ritim bozukluğu saptanan hamilelerin mutlaka bu konuda yeterli donanıma sahip bir merkezde tedavi edilmeleri gerektiğine dikkat çekiyor.
Tanısı: Kalp ritmindeki bozukluklar günümüzde ultrasonla rahatlıkla tespit edilebiliyor.
Tedavisi: Hamilelik döneminde bebeğin kalbinde ritim bozukluğu tespit edildiğinde anneye ilaç tedavisi uygulanıyor. İlaç bebeğe ulaşarak etkisini gösteriyor ve bu sayede kalpteki ritim bozukluğunu ortadan kaldırıyor. Anne adayına uygulanan ilaç tedavisinin yeterli olmadığı durumlarda ise gerekirse göbek kordonundan ilaç verilerek bebeğin iyileşmesi sağlanıyor. Kalp ritim bozukluğunun tedavisinde başarı oranı yüzde 80’lerde seyrediyor. Başarıyı etkileyen en önemli etken ise, bebekte kalp yetmezliği gelişmeden tedaviye başlanması.