önemli objektif göstergesi tartı alımıdır. Bebekler ilk üç ayda günde on beş ile elli gram, haftada 150 ile 250 gram tartı alırlar.
Eğer tartı alımı bebek için uygun orandaysa anne sütü bebeğe kesinlikle yetiyor demektir. Anneleri en çok yanıltan bebeğin yanağına dokunana her şeyde aranmaya başlamasıdır. Bu açlık göstergesi değildir. Emme göstergesidir. Dudak kenarına dokunan her şeyde bebek ağzını açıp emmek amaçlı dönmektedir. Bu açlık ifadesi değildir. İkincisi
annelerin anlayabileceği şey bebeğin bir iki saat aralıklarla uyuyor olmasıdır. Bezinin idrarla ıslanıyor olmasıdır. Günde üç dört kez bebeğin bezinin idrarla ıslak olması bebeğin doyduğunun göstergesidir.
Anne Sütünün Yetersizliği, Anne Sütünün Yetmemesi
Anne sütünün yetersizliğinde en önemli etken annenin iyi beslenmemesidir. Ve dinlenemiyor olmasıdır. Bunlarında en önemli nedeni ilk altı ayda çok sıklıkla görülen lohusalık depresyonudur. Annenin çok çektiği ruhsal problemleri olmaktadır. Bu bazen ilaç kullanımına kadar gidebilmektedir. Annede bebeğimi besleyebilecek miyim, bebeğime bakabilecek miyim, onu koruyabilecek miyim, başarılı olabilecek miyim gibi bir takım kaygılar olmaktadır. Bu gibi kaygılarda annenin sütünün gelmesine engel olmaktadır.
Buna ilave olarak da çevrede anneye emzirmelisin, yapmalısın, bunu herkes yapıyor sende yapabilirsin, becermelisingibi baskılar da annenin sütünün gelmemesine yol açacak faktörlerdir. Anne sütünün yetersiz kalmasının nedenlerinden biri de beslenmedir. Beslenmeye engel bir konum varsa bu da sütün gelmesine engeldir. Bu tür koşullar ortadan kaldırıldığı zaman sütün yetersiz olması gibi bir durum da ortadan kalkacaktır.