B12 eksikliği ise kendisini yorgunluk, karıncalanma hissi, bilinç bulanıklığı, hafıza kaybı, depresyon gibi belirtilerle ele veriyor.

B12 eksikliği, özellikle yaşlı bireylerde yaygındır. B12 eksikliğinin tedavi edilmemesi durumunda, bazı belirtiler kalıcı hale gelebilir. B12 vitamini hayvansal kaynaklı gıdalarda bulunur ancak veganlar için B12 takviyesi içeren besleyici maya veya Marmite gibi alternatifler mevcuttur. B12 eksikliği için ağız yoluyla, dil altı veya enjeksiyon tedavisi uygulanabilir.

Vücut  B12 üretmez, bu yüzden et gibi hayvansal gıdalardan veya takviyelerden alınması gerekir.  Vitamin suda çözünür, yani vücudunuz fazlalığı idrar yoluyla dışarı atar. B12 karaciğerde 5 yıla kadar depolanırken, yeterli miktarda almazsanız sonunda eksikliğini hissedebilirsiniz. B12 eksikliğinde görülen semptomlardan bazıları; zayıflık, yorgunluk, baş dönmesi, kilo kaybı, kalp çarpıntısı, nefes darlığı, soluk bir cilt, kabızlık, ishal veya gaz ve iştahsızlıktır. 

B12 vitamini eksikliğinde nörolojik belirtiler ise: uyuşma veya karıncalanma, kaslarda güçsüzlük, yürüme veya konuşma sorunları, görmede kayıplar, hafızada zayıflık, depresyon, ruh halinde değişimler ve sinirlilik sayılabilir.

B12 vitamini nedir, ne işe yarar?

B vitaminleri karbonhidratları, proteini ve yağı enerjiye dönüştürmede önemli bir role sahiptir. B12 vitamini DNA’yı ve kırmızı kan hücrelerini oluşturmaya yardımcı olur. Ayrıca merkezi sinir sistemini (beyin ve omurilik) geliştirmek için de gereklidir. Bunların dışında B12 saçları, tırnakları ve cildi sağlıklı tutmak için gereklidir. B12 vitamini mineral kobalt içerdiğinden, bazen kobalamin olarak bilinir.

B12 vitamini kaç olmalı?

Normal değerler mililitre başına 160-950 pikogram (pg/mL) veya litre başına 118-701 pikomoldür (pmol/L). Normal değer aralıkları farklı laboratuvarlar arasında biraz farklılık gösterebilir.  

B12 eksikliği neden olur?

Bazı insanlarda beslenmelerinden yeterli B12 vitaminini alamamaları sonucu B12 eksikliği gelişebilir. Et, balık, yumurta ve süt ürünlerini yeterli seviyede ve düzenli olarak tüketmemek eksikliğe yol açabilir.

Vegan beslenenler, B12 vitamini takviyesi almayan veya B12 vitamini ile zenginleştirilmiş gıdalar tüketen kişilerde de eksiklik gelişmesi riski vardır. Ayrıca bazı mide problemlerinde veya ameliyatları bu vitaminin gerekli miktarda emilimini engelleyebilir. 

Sindirim sisteminin iç yüzeyinin iltihaplanmasına neden olan, uzun süreli bir rahatsızlık olan Crohn hastalığı gibi, bağısakları etkileyen bazı sorunlar da B12 vitamininin emilimini engelleyebilir.

Bazı ilaç türleri vücudunuzdaki B12 vitamini miktarının azalmasına yol açabilir. Bunlar; proton pompası inhibitörleri (PPİ’ler), metformin, azot oksit.

Bazı insanların kanında B12 vitamini seviyeleri normal görünse dahi, B12 eksikliğine bağlı sorunlar yaşanabilir. Bu durum, hücreler arasında B12 vitamininin taşınmasına yardımcı olan proteinlerde sorun olması nedeniyle fonksiyonel B12 vitamini eksikliği olarak bilinen bir sorunun sonucu olarak ortaya çıkabilir. Bunun sonucunda da omuriliği ilgilendiren nörolojik komplikasyonlar ortaya çıkabilir.

B12 eksikliği belirtileri nelerdir?

Çok yorgun veya güçsüz hissetmek.

Mide bulantısı, kusma veya ishal 

Her zamanki gibi açlık hissetmiyorum.

Kilo kaybı.

Ağız veya dilde yara  

Ten renginde sararma.

B12 eksikliğinin psikolojik belirtileri nelerdir?

B12 eksikliği ruh sağlığınız üzerinde ciddi bir etkiye sahip olabilir. Depresyon, hafıza kaybı, kafa karışıklığı/yön kaybı, psikoz, endişe, mani, doğum sonrası depresyon, halüsinasyonlar, paronaya, ve sinirlilik gibi psikolojik belirtiler görülebilir.

B12 eksikliği nelere yol açar?

Nefes darlığı ve kalp çarpıntısı, kaslarda zayıflama, yorgunluk, uzuvlarda uyuşma, cildin solgunlaşması ve kilo kaybı.

B12 yüksekliği neden olur?

Karaciğer hastalığı (siroz veya hepatit gibi) miyeloproliferatif bozukluklar (polisitemi vera ve kronik miyeloid lösemi) B12 seviyesini artıran nedenlerdendir.

B12 yüksekliği belirtileri nelerdir?

Yüksek dozda B12 vitamini şunlara neden olabilir:

Baş ağrısı.

Mide bulantısı ve kusma.

İshal.

Yorgunluk veya halsizlik.

Ellerde ve ayaklarda karıncalanma hissi.

B12 eksikliği nasıl tedavi edilir?

B12 eksikliği, güçlü B12 hapları ya da B12 vitamin iğnesi ile tedavi edilir.

B12 artırmak için ne yapmalı?

Kırmızı et, tavuk  

İstiridye, ton balığı, karides, alabalık, somon ve sardalya

Yumurta 

Karaciğer, böbrek ve dalak  

Yoğurt ve peynir gibi süt ve süt ürünleri.

Fasulye, bezelye ve mercimek

Ispanak, pancar, kabak, mantar ve patates gibi sebzeler B12 vitamini seviyelerini artırmak için düzenli olarak tüketilmelidir.

B12 vitaminler hangi yiyeceklerde var?

B12 vitamini, et, tavuk, süt ürünleri ve yumurta gibi hayvansal ürünlerde bulunur. Muz zengin B12 kaynağıdır. Ayrıca, belirli tahıllar, ekmek ve besin mayası gibi güçlendirilmiş gıdalarda (üzerine belirli vitaminler ve besinler eklenmiş gıdalar) da bulunabilir.

B12 yüksekliği nasıl tedavi edilir?

Çok fazla B12 için standart tedavi, takviyeleri almayı bırakmak veya enjeksiyon dozlarını azaltmaktır. Çok fazla B12 alındığında veya enjekte edildiğinde bir panzehir yoktur, ancak B12 toksik veya yaşamı tehdit edici değildir.

Leave a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir