“Seni uzaktan sevmek aşkların en güzeli” sözünü sık sık anımsıyor musunuz? Sürekli onu düşleyip, onunla konuşamıyor musunuz? Onu gördüğünüzde kalbiniz yerinden çıkacak gibi oluyor ama bir türlü ona ulaşamayacağınız düşüncesi sizi yıpratıyor mu?
Hayalleriniz hep onun üzerine kuruluyken an geliyor karşınıza yeni sevgilisi mi çıkarıyor? Onun sesiniz duymadığınızda tam da içinize bir acı saplanıp, onun her hareketini kendinize mi yorumluyorsunuz? Durum böyleyse, siz de hoş geldiniz “Platonik Aşıklar Kulübü”ne…
Kalp cerrahı Prof. Dr. Bingür Sönmez, platonik aşkın ayrı bir mutluluk olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Platonik aşıkta sevgiliye kavuşma yoktur. Dolayısı ile ikinci kalbimi ararken bir yanlışlık yapma riski olmadığı gibi kötü sonuçlanan fiziksel aşkta görülen hayal kırıklığı yaşanmaz. Biz bu halk ozanlarında görürüz. Hep hayal ettikleri sevgiliyi düşünerek, hissederek, yaşarlar ama sevgiliye kavuşmak için özel bir çaba sarf etmezler. Mutluluk hormonları her zaman yüksek olduğu için platonik aşk alışkanlık yapabilir. Belki de gerçek aşk platonik olan aşktır, çünkü hiçbir zaman ölmez. Doğru ikinci kalbe ulaşmak, birinci kalbi çok yorabilir ama doğrusunu bulursanız aşkınızın devam etmesi için çok iyi bakın”
PLATONİK AŞK PSİKOLOJİYİ NASIL ETKİLER?
Uzman Psikolog Zehra Erol ise, sevdiği kişiden ilgi göremeyen platonik âşıkların derin bir mutsuzluk hali içine girebileceğini savunurken şöyle devam ediyor: “Platonik âşık sevdiği kişinin en ufak olumlu davranışına büyük anlamlar yükler. Olumsuz davranışları karşısında da adeta yıkılır. Bu nedenle duygu dünyasında hızlı değişimler görülür. Platonik aşık olan kişiler iç dünyalarında çok yoğun duygular hissederler. Bu kişiden kopmak hem yoğun duyguların olmayacağı hem de boşluk oluşturacağı için bu durumun yaratacağı sıkıntıyı yaşamak çok zor gelir. İç dünyasında bu kişiyi terk etmekte çok zorlanırlar. Bir yandan da var olmayan bir aşk için geçen zaman, var olmayan ilişki de kişileri mutsuz eder”
Erol, platonik âşık olan bir kişi tamamen karşısındakine odaklanmış, hayatını bu kişiye göre ayarlıyor, onunla ilgili araştırmalara uzun zaman harcıyor ve onu sıklıkla takip ediyorsa durumun ciddi olduğunu ve muhakkak bir uzmandan yardım alınması gerektiğini ifade ediyor.
PLATONİK AŞKIN BELİRTİLERİ
Eş ve Aile Terapisti Lale Akat da platonik aşkın belirtilerini bizler için sıraladı…
Platonik aşk karşı cinsten bir insanı çok beğenmek- takdir etmek – onun için yardıma hazır olmak- onu önemsemek- onun önemli olduğunu hissetmek gibi duygular içerir.
Platonik aşk kelimesi sanımca lisanımızda yanlış kullanılıyor… Platonik sevgi demek daha dogru bence. Aşk kelimesi benim için daha başka bir şey platonik sevgiden.
Platonik sevgide karşı cinsten bir insana duyduğumuz ilgi ve ona verdiğimiz önem onunla bir suru konuda zihinsel çok iyi anlaşmamız sonucu bir yerde..
O insana karşı cinsel bir duygu duymayız. Onunla birlikte olma isteğimiz cinsel ilişki ihtiyacımızdan doğmaz.
Sevgi kelimesini herkes – her şey için kullanabiliriz ama platonik sevgi erkek ve kadın arasında duyulan bir sevgidir.
Tümüyle arkadaşlık içinde – fikir alışverişinden çok keyif alınabilen bir ilişkidir. Platonik sevgi de o insana değer veririz.
Psikolojik tarafından bakarsak bence beklentisiz (yani bilinçaltımızın bizi bir takım gereksinmelerimizi iyileştirmek için o kişiye çekim duymamıza neden olmadan) meydana gelen, arzu edilen bir arkadaşlık…
PLATONİK AŞKTAN NASIL KURTULUNUR?
“Kesinlikle içinizde geri döner mi dönmez mi şeklinde bir umut bırakmamanız, kararlarınızı ona bırakmamanız ve onun düşüncesi ne olursa olsun kendi kararınızı uygulamanız gerekir.
Artık ondan vazgeçtikten sonra ona karşı hayranlık ya da nefret duyguları beslememeniz gerekir. Özellikle de bir sebepten ayrıldığınız ya da sizi reddeden birine karşı nefret besleyebilirsiniz; fakat nefretiniz onu unutmanızı zorlaştıracaktır.
Size onu hatırlatacak duygu yüklü şarkılardan kaçınmalısınız. Bu çok önemlidir. Bu şarkıları dinlemeye devam ederseniz bu yazıyı hiç okumayın daha iyi” gibi öneriler de olsa Eş ve Aile Terapisti Lale Akat tam tersini savunuyor…
Akat şunları söylüyor: “Niye kurtulmamız gerek ki böylesine güzel bir arkadaşlıktan. Platonik aşk zarar vermez. Bilakis bu platonik sevgi ilerde şayet aska dönüşürse çok daha sağlam temeller üstüne oturmuş olur o ilişki”
PLATONİK AŞK OLUMSUZ ETKİLER
Psikolog Uğur Dalan da şöyle anlatıyor: “Aşkın ve aşka dair olanların bu gününde hem aşkını doyasıya yaşayanlar hem de aşık olduklarına ufak bir şey alıp bunu onlara veremeden dolabında saklayanlar var. Çok sevdikleri, aşık oldukları ama duygularını açıklayamayanlar. Evet platonik aşıklardan bahsediyoruz. Ünlü düşünür Platon’un isminden gelmiş olan platonik aşkın pek çok tarifi vardır fakat biz tariflere değil ruhumuza olan etkisine bakalım biraz.
Aşkın olduğu gibi platonik aşkın da ruh sağlığı üzerinde pek çok olumlu etkisi vardır. İnsanın kendine yaklaşmasını, hayata daha farklı bakmasını, yaşamına anlam katmasını sağlar. Fakat bu aşk zamanla büyüdükçe ve hayatın tek anlamı haline geldikçe güzellik yerini ıstıraba, acıya bırakır. Kişinin hayatı yavaş yavaş sadece platonik aşkı haline dönüşür. Onunla yatar, onunla kalkar. Hayatı yavaş yavaş “onsuz” olmamaya başlar ve bu kişiyi hayattan soğutur. Tabi bu aşamaya gelene kadar arada pek çok süreçler geçer. Önce onu tanır, aşık olur, hayallerinde sevgisini, aşkını geliştirir ve yüceltir. Bu yüceltme aşkını daha da büyütür çünkü hayallerdeki gibi bir aşk yaşıyordur hayalinde. Aşkı arttıkça ona ulaşma arzusu artar; Ulaşmak ister ulaşamaz.
Yorulur, ve bu yorgunluk hayatına yansır. Artık aşık ama yorgun bir insan olur. İşte bu aşamadan sonra sıkıntılar başlar, iş ile ilgili sosyal hayatı ile ilgili, kısacası hayatı ile ilgili problemler yaşamaya başlar. Ruh sağlığını etkiler ve platonik aşkı ile birlikte platonik bir dünya kurar kendine. Sonrası ise hep soru işareti. Kimileri bir yerden tutunur hayata,ulaşır aşkına. Kimilerini ise platonik aşkı ile görürüz sokaklarda uzamış saç ve sakalı ile. Aşk… Yaşanması gerekir ve hayata anlam katıp mutluluk verir. Ama aşkınıza ulaşmak için, hayatı onunla paylaşmak için çaba göstermek gerekir. Bu şekilde daha da güzelleşir aşk.”