Hamilelikte sizin başınıza ne gelirse bebeğiniz için de aynı durum geçerlidir. Stres, beslenme ve hastalıklar, bebeğinizi tehlikeye sokabilir. Ayrıca zaten artan kilo ve hormon dalgalanmaları ile baş etmek yeterince zorken, ekstradan bir de hastalıklarla baş etmek çok yorucu olabilir. Hamilelikten önce, grip olduğunuzda, reçeteli ya da reçetesiz bir grip ilacı kullanırdınız ve sorun çözülmeye başlardı. Ancak hamilelikte grip, doktora gitmenizi gerektirir ve kafanıza göre ilaç kullanmak çözüm değildir.
Bağışıklık sistemi hamilelikte daha güçsüzdür ve hastalıklara karşı savunmasız kalırsınız. Hamilelikte grip çok sık rastlanan bir sorundur ve aslında tehlikeli boyutlara ulaşabilir, özellikle de zatürreye çevirebilir. Erken doğum ve düşük doğum ağırlığı riski de artar.
Grip; halsizlik, bitkinlik ve ateşle başlayabilir ve burun akıntısı, burun tıkanıklığı ve hapşırık ile devam edebilir. Ancak eğer alışıla gelmişin dışında; kanlı mukus, nefes darlığı, şiddetli ve azalmayan kusma ve ani göğüs ağrısı hissediyorsanız, doktorunuza haber vermelisiniz.
Grip başlamadan önce, geleceğini belli eden bir hastalıktır. Eğer grip olmaya başladığınızı düşünüyorsanız, evde kalın. Başka insanlarla temastan, olabildiğince kaçının. Erkenden doktora giderseniz, önlem alabilirsiniz. Eğer evde yalnız kalıyorsanız, birisinden sık sık sizi kontrol etmesini istemelisiniz. Grip olan biriyle temas ederseniz veya o kişiyle sürekli temas halindeyseniz, doktorunuza alabileceğiniz önlemlerin olup olmadığını sorun.
Grip olduysanız, öncelikle ateşle baş etmeniz gerekir. Asetaminofen kullanabilirsiniz. Ancak eğer, buna rağmen ateşiniz düşmüyorsa, mutlaka doktorunuza görünmelisiniz. Bolca su içmeli ve susuz kalmamaya çalışmalısınız. Doktorunuz, grip için ilaç kullanmamanız gerektiğine karar verebilir. Fakat eğer kullanmanız gerekirse, doktorunuzun önerilerini dikkate alın ve ilaçlarınızı gerektiği gibi kullanın. İki gün içinde semptomlar azalacaktır. Hamilelikte doktorunuzun verdiği ilaçlardan başka, ilaç kullanmayın.
Çoğu doğum uzmanı ve sağlıkçı, hamileliğin ilk 3 ayı boyunca çok gerekmedikçe ilaç kullanılmaması gerektiğini düşünür. Ancak azalmayan veya geçmeyen her hastalık, bebeğin sağlığını da etkileyecektir. İlacın yan etkileri ile hastalığın bebeğe etkilerini, doktorunuz kıyaslayacak ve ona göre bir tercih yapacaktır. Genel olarak balgam söktürücü ve öksürük şurubu kullanabilirsiniz. Ama öncelikle doktor kontrolü gerekir. Hamileyken aşağıdaki ilaçlardan kesinlikle kaçınmanız gerekir:
Hamilelikte Kullanılmaması Gereken İlaçlar
- Aspirin (Bayer)
- İbuprofen (Advil, Motrin)
- Naproksen (Aleve, Naprosyn)
- Bactrim (antibiyotik)
- Kodein
Hamilelikte gripten korunmak için, grip aşısı yaptırabilirsiniz. Bu aşı, doğumdan sonraki 6 ay içinde, bebeğinizi de gripten korur. Ellerinizi yemek yemeden önce, yedikten sonra ve tuvaletten çıkmadan iyice yıkamalısınız. Hapşırığınızı kapatmak için elinizi değil, kolunuzu kullanmalısınız. Eğer bir peçete kullanıyorsanız, her defasında değiştirmelisiniz. Ellerinizle sık sık gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza dokunmaktan kaçınmalı ve başka insanlarla temas ettikten sonra ellerinizi yıkamaya çalışmalısınız, eğer yıkayamıyorsanız; alkollü hijyen jelleri kullanmanız gerekebilir. Enfekte olduğunu bildiğiniz birinden kesinlikle uzak kalmalısınız. Ayrıca eğer grip olduysanız, mutlaka işten izin alıp evde dinlenmelisiniz. Virüsler ve bakteriler, insan vücudundan ayrı olarak, farklı yüzeylerde 2 ila 8 saat yaşayabilirler. Bu sebeple evdeki her ürünü dezenfektan bir temizleyici ile silmelisiniz.
Kadın Hastalıkları ve Kadın Doğum Uzmanı
Prof. Dr. Bülent Tıraş