Hormonal dengesizlikler üzerinden osteoporoz (zayıf, kırılgan kemikler), hormon bozukluğu belirtileri içerisinde en belirgin olanıdır. Vücuttaki temel rollerinden dolayı, küçük hormonal dengesizlikler bile vücutta yan etkilere neden olabilir.
Ergenlik dönemi, kadınların fizyolojik ve biyolojik olarak değişime girdiği bir süreçtir. Bu dönemdeki genç kızlarda hormonal değişimler yaşanır. Bu değişimler beyin, yumurtalıklar ve rahimde yaşanmaktadır. Beyindeki hipofiz bölgesinden salgılanan FSH ve LH hormonları yumurtalıkları harekete geçirerek yumurtalıkları uyarmaya başlar. Östrojen ve progesteron hormonlarının rahim iç tabakasını etkilemesi ile adet görülür.
Diğer bir deyişler; kadın her ay bir adet yumurta üretir. Yumurta, sperm hücresiyle buluşma ve gebelik ihtimaline karşı rahmi hazırlar. Bu yumurta, sperm hücresi ile buluşmaz ise hazırlanmış bu ortam adet kanaması ile birlikte dökülür ve vücut yeni bir yumurtlama sürecine hazırlanmaya başlar. Yumurtalıklarda yumurta üretimi başlamasıyla birlikte vücutta östrojen ve progesteron hormonları da aktif hale gelir.
Hormonlar, endokrin sistemdeki bezler tarafından üretilen kimyasallardır. Hormonlar kan dolaşımından dokulara ve organlara geçerek organlara ne yapmaları ve ne zaman yapmaları gerektiğini söyleyen mesajlar iletir. Hormonlar en büyük vücut süreçlerini düzenlemek için önemlidir, bu nedenle hormonal bir dengesizlik çok çeşitli vücut fonksiyonlarını etkileyebilir. Hormonlar düzenlemeye yardımcı olur:
- metabolizma ve iştah
- kalp atışı
- uyku döngüleri
- üreme döngüleri ve cinsel fonksiyon
- genel büyüme ve gelişme
- ruh hali ve stres seviyeleri
- vücut ısısı
Kadınlarda hormonal dengesizlik belirtileri, erkeklerden farklı hormonal dengesizlik bozuklukları geliştirme riski altındadır çünkü farklı endokrin organları ve döngüleri vardır:
- ağır, düzensiz veya ağrılı dönemler
- osteoporoz (zayıf, kırılgan kemikler)
- sıcak basmalar ve gece terlemeleri
- vajinal kuruluk
- göğüslerde hassasiyet
- hazımsızlık
- kabızlık ve ishal
- adet sırasında veya hemen önce akne
- yüz, boyun, göğüs veya sırtta artmış saç büyümesi
- kısırlık
- kilo almak
- inceltme saç veya saç dökülmesi
- cilt etiketleri veya anormal büyüme
- sesin derinleşmesi
- klitoral genişleme
Neredeyse herkes yaşamları boyunca en az bir veya iki hormonal dengesizlik dönemi yaşar. Hormonal dengesizlikler ergenlik, adet ve gebelik sırasında daha yaygındır. Ancak bazı insanlar sürekli, düzensiz hormonal dengesizlikler yaşarlar.
Birçok hormonal dengesizlik, stres veya hormon ilaçları gibi dış faktörlerden kaynaklanır. Bununla birlikte, hormonal dengesizlikler, endokrin sistemi veya bezleri etkileyen veya tutan herhangi bir tıbbi durumdan da kaynaklanabilir.
Bir kişi, özellikle ağrıya, rahatsızlığa neden olan veya günlük aktivitelere müdahale eden uzun vadeli açıklanamayan belirtiler hakkında bir doktora konuşmalıdır.