Kalıcı oje, her geçen gün popülerleşen kozmetik uygulamalardan biridir. Çabuk kuruması, haftalarca dayanması, tırnakların kırılmasını önlemesi ve elleri bakımlı göstermesi nedeniyle tüm gelişmiş ülkelerde tercih edilen bir tırnak bakım yöntemidir.

Kalıcı Oje Nasıl Yapılır?

Oje uygulaması, isteğe göre manikür veya pedikür işlemlerinden oluşan ardından özel kimyasal formüle sahip ojelerin tırnaklara uygulanması işlemiyle devam eden bir uygulamadır. Tırnaklara oje sürülmesi ardından kişiler ultraviyole veya LED ışık yanan lambalar altında tırnaklarını 60 ile 90 saniye aralığında bekletir. Bu işlem her bir tırnak için tek tek uygulanır. Ojelerin sürülmesi ardından en üst yüzeye koruyucu bir jel tabakası sürülerek kişiler tekrar tırnaklarını ultraviyole ışın veren cihazın altında tutar. Tüm adımların tamamlanması ardından ise tırnaklar kullanıma hazırdır.

Kalıcı Oje Nasıl Çıkar?

Kalıcı oje uygulaması yaptırılması ardından kişiler belirli bir süre sonrasında ojelerini çıkartmak isteyebilir. Aseton gibi standart oje çıkarıcı materyaller jel ojeler üzerinde etkili değildir. Jel tırnakların doğru bir şekilde çıkarılabilmesi için kişilerin jel oje üzerine profesyonelleşmiş merkez ve kişilerden destek alması önerilir. Evde kişiler kendi başlarına ojeleri çıkarmayı denerken tırnaklarına ciddi derecede geçici hasar verebilirler. Bu nedenle profesyonel bir destek almak tırnakları jel ojeden arındırmak için neredeyse şarttır.

Çıkarma işlemi sırasında tırnak uzmanı ucu silindir şeklindeki metal bir cihaz ile tırnakların üzerini nazikçe kazır. Bu işlem sırasında tırnak uzmanının deneyimi oldukça önemlidir. Aksi takdirde tırnağın kendi dokusu da zarar görebilir ve son derece incelebilir.

Tırnaklara herhangi bir jel uygulanmaması ve sadece kalıcı oje uygulanması halinde çıkarma işlemi sırasında yine asetondan faydalanılabilir. Asetonlu pamuklar ile sarılan parmaklar alüminyum folyo ile kapatılır. 20 dakika gibi bir süre beklenilmesi ardından kalıcı oje aseton ile yumuşamış olur ve kolay bir şekilde çıkabilir. Bu tür uygulamalar yaptıran bireyler dilerlerse ojelerini evde kendileri de çıkarabilir. Ancak jel uygulaması yapılması halinde evde çıkarma yöntemleri sırasında ciddi bir tırnak zararı doğabilir. Jel oje ev tipi uygulamalar ile çıkarılmamalıdır.

Geleneksel Oje ve Kalıcı Oje Arasındaki Fark Nedir?

Geleneksel oje ve kalıcı oje arasında hem kimyasal hem de uygulama prosedürleri bakımından önemli farklılıklar bulunur. Geleneksel oje, tırnak yüzeyine birden fazla kat olacak şekilde sürülür ve kendiliğinden hava ile temasla kurur. Geleneksel ojeler içerisinde çözücülerde çözünen polimerler bulunur. Oje içerisindeki polimerler hava ile temas sırasında sertleşir. Bu ojeler aseton bazlı oje çıkarıcılar ile rahat bir şekilde kişi tarafından çıkarılabilir. Geleneksel ojeler jel ojelere göre daha kısa ömürlüdür ve tırnaklar üzerinde yarattıkları sertleştirme etkisi daha azdır. Bu tür ojeler kişi kullanımına bağlı olarak birkaç gün içerisinde bozulmaya başlayabilir.

Jel ojeler ise tırnağa uygulanması ardından özel cihazlar ile hızlı bir şekilde kurutulur. Bu işlem sırasında ultraviyole veya led ışıklardan yararlanılır. Oje materyallerinin sertleşmesini sağlayan bu ışınlar ojenin kalıcılığını ve dayanıklılığını arttırır. Kalıcı ojenin tepki alan noktalarından biri bu kurutma işlemi sırasında kullanılan ultraviyole lambasıdır. Ultraviyole ışınların hücresel hasara yol açabilir ve yaşlanmayı hızlandırıcı etkileri olabilir. Bu durum uzun süre boyunca kalıcı oje yaptıran kişilerin sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir.

Jel ojeler içerisinde yer alan materyaller de geleneksel ojeden farklıdır. Fotobaşlatıcılar ve renklendirici maddelerden oluşan içeriği kontakt dermatit veya kurdeşen gibi alerjik reaksiyonlara neden olabilir.

Jel oje canlı renkler ve parlak bir görünüme sahiptir. Çok farklı renklerde ve desenlerde uygulanabilirler. 5- 6 haftaya kadar tırnak yüzeyinde kalabilen bu oje özellikle çalışan kadınlar tarafından yoğun bir şekilde tercih edilir. Uzun süre dayanıklı olmaları kişilerin günlük hayatında bir kolaylık sağlayabilir. Tüm bu durumlar ise jel ojeye olan ilgiyi her geçen gün arttırır.

Jellerin çıkarılabilmesi için özel çıkarma yöntemlerine başvurulur. Kullanılan jel türüne göre aseton işe yaramayabileceği gibi bazı kalıcı oje türlerinde ise %100 aseton uygulanarak ve ardından jel oje tırnaklardan kazınarak çıkarılır. İşlemler sırasında tırnaklar önemli ölçüde zarar görebilir.

Tüm bu veriler değerlendirildiğinde uzmanlar sağlıktan ödün vermemek adına klasik oje kullanımını önerir.

Kalıcı Ojenin Vücut İçin Zararı Nedir?

Jel oje hem içerisinde bulunan kimyasallar hem de uygulama yöntemi sırasında maruz kalınan ultraviyole ışın nedeniyle olumsuz sağlık riskleri taşıyan bir uygulama olarak kabul edilir. Yapılan araştırmalarda jel oje içerisinde metakrilatlar ve akrilatlara rastlanmıştır. Bu bileşenler ciltte kurdeşen ve kontakt dermatit gibi sağlık problemlerinin gelişmesine neden olabilir.

Uygulama esnasında ellerin ultraviyole ışın altında bekletilmesi ise cildin UV ışınlarına maruz kalmasına neden olur. Sürekli olarak kalıcı oje yaptıran bireyler için bu durum bir cilt kanseri tetikleyicisi olabilir. Ancak bu noktada bazı ayrı görüşler bulunur. Bazı yapılan çalışmalarda ışınlara maruz kalma süresinin kısa süreli olması nedeniyle kalıcı oje zararları arasında yer alan cilt kanseri veya erken yaşlanma risklerinin düşük olduğu bildirilmiştir.

Kalıcı oje nedeniyle tırnak yapısında zayıflamalar görülebilir. Bu durum tırnakların kolayca kırılmasına veya sağlıksız bir görünüme sahip olmasına neden olabilir.

Jel Oje Ne Sıklıkla Yaptırılabilir?

Uygulama ardından jel tırnakların kullanım süresi genellikle 2- 3 hafta aralığındadır. Tırnakların uzamaya devam etmesiyle alttan gelen yeni tırnaklarda oje bulunmuyor olması genellikle kişilerin ojelerini yenilenmesine neden olur. Kişiler birkaç haftada bir jel tırnak yaptırmakta bir sorun görmezken bazı dermatologlar her bir oje uygulaması arasında en az 1- 2 hafta kadar da tırnakların çıplak olmasını önerir. Bu sayede tırnaklar kendilerini güçlendirebilir, onarabilir veya yeniden nemlendirebilirler. Dinlenme süreci içerisinde kişiler tırnak yapılarında çatlak gelişimini veya renk değişikliği olup olmadığını tespit edebilir.

Kalıcı oje uygulaması ardından tırnak yapısında ciddi değişimler gözlemleyen kişilerin bir sağlık desteği alması gerekebilir. 

Leave a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir