Rahim alma ameliyatında bazen rahmin bir kısmı, bazen tamamı, bazen de yumurtalık ve tüplerle birlikte tamamı alınır.
Rahim Alma Ameliyatı Hangi Durumlarda Yapılır?
Özellikle 40 yaş ve üzeri kadınlarda günlük hayatını olumsuz etkileyecek şekilde düzensiz aşırı kanamalar ve regl döneminde veya regl dönemi dışında dayanılamayacak ağrılar görülebilmektedir.
Myom Rahim yumruları (Myomlar), aslında rahmin üst kısmında cinsel olgunluk yıllarında gelişen iyi huylu büyümelerdir. Myomlar rahim içi, duvarı ve dışarısında farlı büyüklüklerde ve şekillerde meydana gelebilir.Myomlar kısırlığın nedeni olabilir. Ancak bunların sebebi tamamen farklı da olabilir. Bu yüzden bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına gidilmelidir. Günümüzde artık her myom ameliyatında rahmin de alınması gerekmemektedir. Hiç rahim açılmadan dahi bu ameliyatlar yapılabilmektedir. Histeroskopi bu ameliyat yöntemlerinden biridir. Vagenden histeroskop ile girilip rahmin içindeki 1,5 -2 cm’nin üzerinde olan tüm myomlar veya rahmin iç tabakasında oluşan myomlar çıkarılır
Endometriozis Gebelik olmadığı dönemlerde rahmin içini oluşturan tabaka her ay regl kanamasıyla vücuttan atılır. Rahimde gelişen bu tabaka nedeni tam olarak bilinmeyen durumlardan dolayı rahim dışında görülebilir. Örneğin, yumurtalıklarda, barsak üzerinde veya mesanede görülebilir. Oluşum nedeni tam olarak bilinmeyen bu belirtilere genel olarak endometriozis tanısı konulmaktadır. Belirtileri; kabızlık, kasıkta ve cinsel ilişki sırasında meydana gelen ağrılardır. Tanının konulabilmesi için endoskopik bir alet ile rahmin üst kısmı, yumurtalıklar ve bağırsaklar incelenir. Endometriozis, en sık yumurtalıklarda çikolata kisti olarak görülür. Kistler ile beraber yumurtalıkların da alınmasıyla kadının elinden anne olma şansı da alınmış olur.
Rahim sarkması, rahmi tutan pelvis kasları denilen pelvik taban kaslarının zayıflaması sonucunda vajinadan rahmin sarkması, ele gelmesidir. Bu bağlarda zayıflamalara neden olan birçok faktör vardır. Sarkmayı: Zor vajinal doğumlar Genetik olarak bağ dokularının zayıflığı İleri yaşlar Ikınarak tuvalete çıkma Aşırı kilolu olma Çok öksürme Zamanında spor yapılmamasına bağlı kasların zayıf kalması gibi faktörler tetiklemiş olabilir.
Kanser Rahmin iç tabakasını oluşturan endometrium denilen tabakada hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalarak yayılmasıdır. Menopoz sonrası gelen kanamalarda genellikle kanserden şüphelenilir. Bunun dışında adet dönemlerinin düzensiz ve yoğun kanamalı olduğu hastalarda da altta yatan sebebin kanser olup olmadığı araştırılmalıdır. Kanseri tetikleyen; aşırı kilo, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, menopoza çok geç yaşta girmek, doğum yapmamış olmak gibi durumlardır. Doktorunuz muayenede kanserden şüphelendi ise kürtaj ile bir parça alınır ve incelenmeye gönderilir. Kanserin derecesine göre bir tedavi planı oluşturulur. Rahim kanseri tedavisi genelde cerrahidir.