Ani gelen çikolata krizleriyle sekteye uğrayan diyetler, bölünen uykular ve hayalde kalan sağlıklı yaşam ideali…

Peki, bu düşkünlüğü yalnızca çikolatayı çok sevmekle açıklamak yeterli mi? Dikkat edin, altında yatan ciddiye alınması gereken başka sebepler olabilir.uzmanlara göreUzman Diyetisyen Merve Gülünay, ‘Çoğumuzun olası stres anında önce çikolataya saldırmasının ilk sebebi psikolojik olsa da, bunun yanında magnezyum eksikliği, seratonin açlığı ve kan şekerinin dengesizliği gibi durumlar da büyük rol oynuyor’ diyor. Gülünay, bu durumla başa çıkmak içinse önce günlük yeterli su tüketimi yapmayı öneriyor ve düzenli beslenip tüm besin gruplarına hayatımızda uygun miktarlarda yer vermenin bu tatlı ataklarıyla başa çıkmanın ön koşullarından olduğunu söylüyor.

Saf kakao içermeyen yağ, şeker ve süt gibi diğer besin maddelerinin de girdiği çikolata, kan şekerimizi hızlı yükseltip alçaltarak bizi daha sık acıktırır ve çikolata isteğimizi daha çok artırır. Buna çözüm olarak kakao oranının daha yüksek olduğu katkısız çikolataları tercih etmek ve her besinin bir kalori içeriği olduğunu düşünerek porsiyon kontrolüne dikkat etmek gerekiyor. Mesela bitter çikolata, tüm diğer çikolata çeşitlerine oranla daha çok kakao içerdiğinden ve katkısız olduğundan az miktarda tüketildiğinde içeriğinde bulunan kafein sayesinde bilinenin aksine kandaki şeker seviyesinin nötralize edilmesine yardımcı oluyor. Doğal bir uyarıcı olan kafein, safra salgısı ve insülinin uyarılmasını sağlayarak kan şekerini düzenlemede etkin rol oynuyor. Hatta yapılan çalışmalarda, günde düzenli tüketilen iki küçük kare (10 gram) bitter çikolata ve bir su bardağı yağsız sütün kilo vermeye yardımcı olduğu ve kan şekerini düzenlemede de rol oynadığı ispatlanmış durumda. Yani kararında tüketildiğinde her besin gibi çikolatanın da pek çok yararı var aslında.

Çikolata Doğal Mucize

Saf kakaodan üretilen, üretim sürecinde içine sağlığa zararlı yağlar, rafine karbonhidratlar, kimyasal katkılar eklenmeyen bitter çikolata son derece zengin doğal bir mucize. İçeriğinde vücudumuz için gerekli mineral (magnezyum, çinko, demir, kalsiyum, bakır, kükürt, potasyum) ve vitaminler (B1, B2, B3, B5, B8 ve E vitaminleri) bulunuyor. Fakat her besin gibi bir kalori içeriği olduğundan ve kakaonun içine başka besin grupları da girdiğinden miktarına dikkat ederek tüketmekte fayda var. Amerikan Kalp Derneği’ne göre, kadınlar için şekerden alınan enerjinin günlük maksimum 100 kalori, erkekler içinse 150 kalori olması gerekiyor. Örneğin, yüzde 72 kakao içeren bir çikolatanın 25 gramını tüketmenizde zarar olmuyor ama tabii ki gün boyunca başka bir besinden şeker almadığınız sürece.

Leave a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir