Tatlı krizleri kan şekerinin düşmesiyle alakalıdır. Bu düşüş beyinde tehlike olarak algılanır ve beyne alarm verir. Böyle anlarda ani olarak düşen kan şekeri yine ani olarak yükselmek isteyecek ve bunu tatlı krizleri olarak gösterecektir.
Şekerli besinler tüketmek kısır bir döngü gibidir. Ani düşüşü kırmak için şeker tüketirseniz vücudunuz tekrar şeker isteyecektir ve bu döngü kırılmadığı sürece sonsuza kadar gidecektir. Bu noktada ani düşüşlerin sebebini iyi araştırmak gerekir. Bu kötü bir hastalığın habercisi de olabilir.
Şeker bağımlısı olabilirsiniz
Belki de sigara, alkol ve uyuşturucu bağımlılığından bile kuvvetli bir bağımlılıktır şeker bağımlılığı. Geceleri uykunuzdan tatlı bir şeyler yemek için uyanıyorsanız, sık sık tatlı yiyorsanız ve en önemlisi kendinize bu konuda hakim olamıyorsanız, siz de şeker bağımlısı olabilirsiniz. Bu bağımlılıktan kurtulmanın yolu ise doğru beslenmekten geçiyor. Bu doğru beslenme birkaç günlük bir şey değil; uzun vadede beslenme biçiminizin tamamen değişmesi gerektiğini unutmayın!
Hayatınızdan basit karbonhidratları çıkarıp tamamen glisemik indeksi düşük beslenme biçimini benimsemeniz.
Regl dönemlerinde gelen tatlı krizi
En sık karşılaşılan tatlı krizi sebeplerinden biridir regl dönemi. Bu dönemlerde olabildiğince tatlı ihtiyacınızı kuru meyvelerden sağlamalısınız. Çünkü bu dönemlerde vücut yüksek miktarlarda şeker gereksinimi hisseder ve bu dönemi minimum tahribatla atlatabilmek çok önemlidir. Eğer tatlı krizinizi kuru meyveler gidermiyorsa, zaten hassas bünyenizi bir de bunun için strese sokmayın; az kalorili tatlılar sınıfına giren, kardeşi sütlü çikolatadan çok daha az kaloriye sahip yüksek oranda kakaosuyla bir bitter çikolata tüketerek tatlı krizinizi bastırabilirsiniz.
Hipoglisemi:
Yemek yiyorsunuz ama 2 saat sonra tekrar acıkıyorsanız bir şeylerin doğru gitmediğini net olarak söyleyebiliriz. En doğru teşhisin doktor tarafından konulacağını belirtmekle birlikte, soğuk terleme, ellerde titreme ve bulantı gibi belirtiler yaşıyorsanız hipoglisemi yani düşük şeker hastalığınız olabilir. Bu hastalığa sahip kişilerin ömür boyu yediklerine dikkat etmeleri, aç kalmamaları gerekir. Aniden gelen tatlı krizleri bu hastalığa sahip kişiler için çok tehlikelidir.
Ara öğünlerde birkaç badem, ceviz gibi sağlıklı karbonhidrat tüketmek ani düşüşlerin önüne geçecektir. Hipoglisemi spor yapmanıza engel değildir ama herkesten çok daha dikkatli olmayı gerektirir. Çünkü sporla harcanan enerji, ani şeker düşüşüne sebep olabilir.
Daha fazla su tüketin!
Gerçekten karnınızın acıktığına ya da canınızın tatlı çektiğine emin misiniz? Çünkü sadece susamış da olabilirsiniz! Halen günde 2-2,5 litre su tüketim sınırına ulaşamamış bir millet olarak, su içmek konusunda oldukça yetersiziz. Bu sebeple de yemek saatinden kısa bir süre sonra acıktığını söyleyen bir kişinin sadece susamış olması çok yüksek bir ihtimaldir. Eğer yeterli miktarlarda su içmiyorsanız, acıktığınız ya da tatlı krizine girdiğiniz anlarda hemen büyük bir bardak su için.
TATLI KRİZLERİ NASIL GEÇER?
Tatlı isteğinizi unutun!
Zihninizi tatlı düşüncesinden uzaklaştıracak aktiviteler yapmalısınız. Örgü örmek, bulmaca çözmek, konsol oyunu oynamak ya da rahatlatıcı bir duş almak zihninizi rahatlatacak, tatlı isteğinizde uzaklaşmanızı sağlayacaktır.
Beyninizi kandırın!
Şimdi size beyninizi kandırarak tatlı krizlerinizi nasıl atlatabileceğinizi anlatacağız. Eğer çılgın bir tatlı krizine girdiyseniz, yapacağınız tek şey mutluluk hormonunuzu harekete geçirmek! Yani tempolu ve uzun bir yürüyüş yaparak, veya evde sevdiğiniz müziği açıp yapabileceğiniz danslar ya da sporlarla mutluluk hormonunuzu artırabilirsiniz. Böylece tatlıyla harekete geçireceğiniz mutluluk hormonunuzu egzersizle harekete geçirmiş, üstelik bunu kalori harcayarak yapmış olacaksınız.
Az kalorili tatlılar ile krizi geçiştirin
Tatlı bağımlılığından kurtulmak, sağlam irade gerektiren uzun bir süreçtir. Birkaç günde, beslenme bozukluğunuz sebebiyle oluşan tatlı krizlerinizden öyle hemen kurtulamazsınız. Bu uzun ve demir gibi bir irade gerektiren süreçtir. Bu süreçte hiç tatlı tüketmemeye çalışmak sizi strese sokabilir. Bunun yerine açlığınızı ve tatlı krizinizi bastıracak birkaç kuru meyve ve kuruyemişler tüketebilirsiniz. Böyle böyle tatlı krizlerinizi kontrol altına alacak, ani şeker düşüşlerin önüne geçebileceksiniz.
Glisemik indekse uygun beslenin
Sağlıklı karbonhidratlar ve sağlıklı yağlardan oluşan bir diyet programıyla günün hangi saati olursa olsun bastıran tatlı krizinize dur diyebilirsiniz. Uzun vadede çözüm yalnızca doğru beslenmedir.