Cumhuriyetin 100’üncü yılı kutlamaları kapsamında İstanbul’a gelen ve gezici TIR içinde sunulan ‘Köklü Mirastan Türkiye Yüzyılına’ isimli anamorfik üç boyutlu yerleştirme projesi, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin tarafından uğurlandı.
EVRİM ALTUĞ- Gezici TIR ile Türkiye’nin yedi bölgesindeki öğrencilere ulaşacak Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) projesi “Köklü Mirastan Türkiye Yüzyılına”, İstanbul Üsküdar Sancaktepe Meydanı’nda yapılan resmi tören ile Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin tarafından tanıtıldı. Etkinlikte Hafize Ana’yı canlandıran ve merhum oyuncu Adile Naşit’e benzeyen oyuncu Havva Altınkaya zil çalarak, projenin yola çıkışını müjdeledi.
Infinity FX Studio kurucusu, tasarımcı Mert Onaran’ın imzasını taşıyan ve bir bankanın (Vakıfbank) sponsorluğu ile hayata geçen gezici çalışmanın tanıtımına göğsündeki dijital Türk bayrağı ile dikkat çeken ve yapay zekâsı ile insanlarla iletişime geçen ADA – 7 isimli, insan boyunda sosyal robot eşlik etti. Bakan Tekin ile el sıkışan ADA-7, “En sevdiğin renk ne ?”, “Boyun kaç ?” veya “Hangi kodlama diliyle yazıldın?” gibi sorularını da yanıtladı. ADA – 7, Bakan Tekin’in Beşiktaşlı olduğunu da söyledi.
Oyuncu Havva Altınkaya, zil çalarak projenin yola çıkışını müjdeledi.
24 Kasım’da Ankara’da
Medya mensuplarıyla bir araya gelen Bakan Tekin, Gezici TIR’ın 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde Ankara’da olacağını belirterek, “Yedi bölgede, il il dolaştıracağız. Çocukların bu TIR’da görebilecekleri, çok kısa bir an. Ama buradan çıktıklarından sonra hem geçmişten almaları gereken dersleri hem de gelecekle ilgili vizyonlarını ve beklentilerini yeniden revize edeceklerdir” ifadesini kullandı.
Bakan Yusuf Tekin, TOGG, Kızılelma ve Harf Devrimi gibi unsurların öne çıktığı tanıtımda ayrıca MEB olarak yeni girişimlerin müjdesini de vererek özetle şu ifadeleri kullandı:
“Biz, çocuklarımızı gelecek kuşaklara en iyi şekilde hazırlanması için gece gündüz yoğun bir mesai içerisindeyiz. Bu kapsamdaki projeksiyonlarımızdan biri çocuklarımızın sanatsal, sportif yetenekleri başta olmak üzere yeteneklerini küçük yaştan itibaren keşfedip ona göre yönlendirmek. Bu anlamda meslek liselerimizi, spor liselerimizi, sanat liselerimizi tematik hâle getiriyoruz. Sanat liseleriyle ilgili önümüzdeki günlerde farklı bir perspektifi de yine sizlerle paylaşmış olacağız. Bu TIR’ın da yeteneklerin geliştirilmesi, 100 yıllık birikimden hareketle önümüzdeki 100 yılı, Türkiye 100 yılı olarak inşa edecek bir kuşak yetiştirmesini hedefliyoruz.”
‘Yapılmamışı yapmayı çok seviyorum’
Sanatçı ve Tasarımcı Mert Onaran, “Bana bir fikirle gelindi, ben de metaforlarla görselleştirdim. ‘Story-board’lar çıkardık. Burada geçmişten geleceğe bir çocuğun hikâyesini anlatmaya çalıştık. Bu proje okul bahçelerine kadar gidecek. Robotumuzla öğrenciler üzerinden yapılacak geri dönüşler ise bir sonraki projelerimiz için altyapı olma özelliğini taşıyor. Projede en etkili olan unsurlar, ses ve konuşma. Burada önemli olan hikâye ve ses efektlerinin içinde olabilmek. Bu, hikâyede akış ne ise içinde hissettirmek istediğimiz bir proje. Kendine güvenince, tüm başarı öğrencilerden geliyor. İyi eğitim oldukça her şey senin lehine oluyor. Ben, yapılmamışı yapmayı çok seviyorum. Bu tarz bir projenin içinde olmak istedim. Çözülmemiş şeyi çözmeyi çok seviyorum. Bu aynı zamanda hareketli, gezen bir müze aslında. Hedefimiz bunu daha büyük bir çapta sunabilmek” diye konuştu.