Vajinal kuruluk, sebebi ne olursa olsun çok rahatsız edici bir durumdur. Cinsel yönden aktif olan çoğu kadın ara sıra vajinal kuruluk problemi yaşar. Peki, vajinal kuruluk neden olur? Vajinal kuruluk belirtileri nelerdir? Kadınları mutsuz eden bu sorunun sebepleri nelerdir?

Vajinal Kuruluk Neden Olur?

Vajinal kuruluk şikayeti genellikle menopoz sonrası dönemlerde kadınlık hormonu (estrojen) eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkmakta ve menopozdaki kadının göreceği hormon tedavisi ile giderilebilmektedir. Bunun dışında normal yetişkin kadınlarda, her yaşta da vajinal kuruluk şikayeti olabilir.

Vajinal Kuruluk Nasıl Olur?

Kadınlarda salgılanan östrojen hormonu vajinayı nemli tutmaya yardımcı olmaktadır. Vajinal ise kuruluk yumurtalıkların ürettiği bu östrojen hormonu miktarının azalmasından dolayı meydana gelebilir. Kadınlarda yaşamın belli dönemlerinde östrojen üretimi azalmakta ve bu da başka pek çok sorun gibi vajinal kuruluğa sebep olabilmektedir.

Vücutta Östrojenin Azalmasına Sebep Olan Nedenler Nelerdir?

Menopoz döneminin yaklaşması ya da menopoza girmiş olmak, Kadının yumurtalıklarının cerrahi operasyonla çıkarılması, Kemoterapi veya kanser için pelvis radyasyon alınması, Doğum sonrasında emzirme,
Tamoxifen, danazol, medroksiprogesteron, löprolid veya nafarelin gibi bazı ilaçların kullanılması, Sigara alışkanlığı vücutta östrojen üretiminin azalmasına sebep olabilir.

Üreme Çağındaki Kadınlarda Vajinal Kuruluk Nedenleri Nelerdir?

Psikolojik sorunlar, daha çok depresyon, Antiderpesanlar, tansiyon ilaçları gibi kullanılan bazı ilaçlar, Geçirilen vajinal enfeksiyonlar, Hormonsal dengesizlikler, Bebek emzirme döneminde olmak, Cinsellikle ilgili olan

Vajinal Kuruluk Sebepleri Nelerdir?

Yeterince cinsel uyarı olmaması, ön sevişmenin kısa sürmesi, Cinsel isteğin azalması, cinsel soğukluk ve isteksizlik, Cinsel ilişki esnasında ağrı hissedilmesi, Cinsel uyarılma sorunu, Cinsel partner ile uyumsuzluk, güvensizlik, iletişim problemleri gibi sorunlar

Vajinal Kuruluk Nasıl Tedavi Edilir?

Vajinal kuruluk da diğer tüm rahatsızlıklar gibi altında yatan sebebe dayalı bir yöntemle tedavi edilmekte, buna sebep olan faktörü ortadan kaldırmaya yönelik bir tedavi planlanmaktadır.psikolojik sorunlardan ya da eşe karşı cinsel istek ve ilgi azalması, depresyon, ön sevişmenin yetersiz ve tatmin edici olmaması gibi problemlerden kaynaklanıyorsa, bu durumda cinsel terapi veya aile terapisi uygulanabilir. vajinal enfeksiyondan kaynaklanıyorsa buna uygun antibiotik ve fitil tedavileri verilerek sorun çözülür.

Kadının kanında süt hormonu yüksekliği durumu, yani hiperprolaktinemi varsa bu durumda kandaki estrojen seviyesi düştüğü için vajinal kuruluk olmaktadır. Bu kadınlara süt hormonunu düşüren ilaçlar verilir ve eğer kadın emzirme döneminde ise prolaktin düşürücü ilaçlar verilmez, vajinal kayganlaştırıcılar tercih edilir.

Bunlara ek olarak vajinal kuruluk için vajina dokusunu yenileyen ve buradaki kolajeni arttıran bazı tedavi yöntemleri de uygulanıyor. Örneğin genital PRP, yani koldan alınan kandan elde edilen pıhtılaşma hücrelerinden zengin sıvının vajinaya enjekte edilmesi, hyaluronik asid enjeksiyonları ve lazerle vajinal yenileme tedavileri bu bağlamda sayılabilir.

Vajinal kayganlaştırıcı nedir, neden kullanılır?

Vajinal kuruluk şikayeti olan kadınların kullanabileceği vajina kayganlığını arttırıcı özellikte jel, krem ve fitiller vardır. Vajinanın gerektiği kadar sulanması için kullanılan tüm bu ilaçlara “vajinal kayganlaştırıcı” adı verilir. Bunlar cinsel ilişki öncesi vajinaya uygulanarak kayganlık sağlanır. Bunun için kullanılan kayganlaştırıcının vajina ile eşdeğer PH’lı ve su bazlı olması önemlidir. Vajinal kuruluk sorunu eğer tedavi edilmezse, cinsel ilişki esnasında penisin içeride gidip gelmesi vajinal mukoza epitelinda hasara sebep olur, vajinal enfeksiyon olabilir.

Leave a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir