Mutlu bir evliliği olup ayrı evlerde yaşayan çiftler Türkiye için oldukça yeni bir kavram ama dünyada “living apart together” (beraber ayrı yaşamak) olarak bilinen bu yaşam biçimi bir süredir tartışılıyor.
HERKESİN GEREKÇESİ FARKLI
Uzmanlara göre çiftlerin beraber ayrı yaşamayı seçmesinin birçok farklı sebebi var.Kimi çiftler kariyerlerinin gerekliliklerinden ötürü ayrı evlerde yaşamayı tercih ederken, kimi çiftlerde bu durum klozetin kapağının kapatılması ya da kirli tabakların makineye kaldırılması gibi oldukça pratik yaşam tarzı ihtiyaçlarının uyuşmamasından kaynaklanıyor. Ancak sebep ne olursa olsun, bireylerin bağımsızlıklarıyla duygusal bağlılıkları arasında bir denge kurma çabaları bu süreçte öne çıkıyor.
“İLİŞKİNİN RUTİNİNDEN SIKILANLAR İÇİN BİR FIRSAT”
Toplum normlarının dışında bakıldığında ayrı yaşamanın ilişkinin taze kalması, bireyselliğin ve özel alanların korunması açısından fırsat sağladığını söyleyen Varol, “Ayrı yaşamak, evde birbirini her haliyle gören, ilişkinin rutinliğinden sıkılan çiftler yerine özenli buluşmalar, buluşmaya hazırlanmalar ve insanın kabuğuna çekilip yalnız kalmak istediği zamanlar için bir fırsat” dedi ve ekledi:
“Birlikte geçirilen zamanların daha kaliteli vakitler olması bir avantaj. Aidiyet ve tamamlanma ihtiyacı çok olan çiftler için ise benimsenmesi zor bir alternatif olabilir. Dengeyi doğru kurmak çok önemli. Her şeyden önce güvenin tam olması gerek. Bu da her ilişkinin olmazsa olmazı gibi görünse de maalesef her ilişkinin temeli o kadar sağlam değil.”
“HERKES STANDART KALIPLARDA YAŞAMAK ZORUNDA DEĞİL”
Hayatta mutlu olabilmek için tek bir yol olmadığını söyleyen Varol, “Toplum normları sürekli bize neler yapmamız gerektiğini söyler ama elbette herkes bu standart kalıplarda yaşamak zorunda değil. Zaten nesiller değiştikçe toplum normları da değişiyor. Dolayısıyla hayatı yaşamak için belirli kalıplara uymak ya da bir kalıbın herkesin mutluluğu için yeterli olması mevzu bahis değil” ifadelerini kullandı.
“EVLİLİK MEVCUT DÜZENE MUTLULUK KATMALI”
Belli bir yaştan sonra kendi konforumuzun ve bireysel alanımızın çok daha önemli olduğunu söyleyen Varol, insanların artık daha bireysel yaşadığının da altını çizdi:
“Özellikle yoğun çalışanlar ve üretkenlik gerektiren bir mesleği olan bireyler için kendisi ile yalnız kalabilmek daha önemli olmalı. Bireyler kendi düzeninden mutluysa evlilikle birlikte bu düzeni değiştirmek istemeyebilir.”
“Sonuçta ilişki veya evlilik ihtiyaçtan yapılan değil mevcut düzenin üzerine mutluluk katan bir şey olmalı. Bu durumun farklı ve özel bir olmazsa olmazı olduğunu düşünmüyorum. Beraber ya da ayrı evlerde, her ilişki için güven, özel alanlara saygı, karşılıklı anlayış ve özen şart.”
“living apart together” (beraber ayrı yaşamak) Örnekleri
Ece Dağıstan ve Fazıl Say çiftinin evlendikten sonra da ayrı evlerde yaşamaya devam ettiklerini açıklaması Türkiye’yi biraz şaşırttı. Kimileri çiftin yaşama biçimini eleştirirken kimileri de “Onlar mutluysa kime ne?” diye düşündü.Ece Dağıstan ile Fazıl Say’ın ‘evlendikten sonra da ayrı evlerde yaşıyoruz’ sözleri olay olmuştu…. Destekleyen de var eleştiren de!
Dağıstan-Say çiftinin evliyken de ayrı evlerde yaşama tercihi Türkiye için yeni bir kavram olsa da dünyada bir süredir karşımıza çıkan ve yavaş yavaş yaygınlaşmaya başlayan bir trend. İngilizce “living apart together” (beraber ayrı yaşamak ya da kısaca LAT) olarak anılan bu birliktelik modeli son dönemde dünyada çok sık karşımıza çıkıyor.
Birçok Hollywood ünlüsü de bu trendi benimseyenlerden. Gwyneth Paltrow ve Brad Falchuk, Helena Bonham Carter ve Tim Burton, Kim Kardashian ve Kanye West, Victoria ve David Beckham gibi birçok tanınmış çift, son yıllarda evliliklerini ayrı evlerde ya da aynı evin farklı kısımlarında yürüttüklerine dair haberlere konu oldu.