Güneş, bebekler ve çocuklar için zaman zaman çeşitli tehlikeleri de beraberinde getirebiliyor. Özellikle güneş alerjisi, bebeklerin cildinde olumsuz etkilere neden olurken, anne-babaları da zaman zaman
telaşlandırıyor…

Güneş Alerjisi nedir?

“Halk arasında güneş alerjisi olarak bilinen durum aslında güneş ışınlarının deride ortaya çıkardığı zararlı etkiler sonucu ortaya çıkan değişik klinik durumları kapsayan fotodermatozlar dediğimiz hastalık grubudur. Çeşitli kozmetikler, sabun, parfüm gibi ürünlerin UV ile etkileşmesi sonucu oluşan deri döküntüleri ve bağışıklık sisteminin de içinde rol aldığı reaksiyonları kapsamaktadır.

Her döküntü alerji değildir.

En önemlisi yazın görülen her döküntü güneş alerjisi değildir. Bu yüzden ilgili uzman hekimlerin görüşü mutlaka alınmalıdır Oluşan klinik tabloya bağlı olarak ortaya çıkan belirtiler de değişiklik gösterecektir. Bu belirtiler deride kaşıntı, kızarıklık, kabarıklık, su toplama, ağrı, yanma olabilir.

Güneş alerjisi daha farklı hastalıklara neden olur mu?

Güneş alerjisiyle başvuran hastalarımızda önce bu durumun başka bir hastalıkla ilişkisi olup olmadığını araştırıyoruz. Sonra en doğru biçimde yönetmeye çalışıyoruz. UV ışınları cilt lekeleri, melasma, çiller, erken yaşlanma, deri kanserleri gibi istenmeyen etkilere neden olabilir. Ayrıca güneş hassasiyeti SLE gibi bazı otoimmun hastalıkların belirtisi olabilir.

Bebekler ve beyaz tenliler tehlike altında

Bebekler ve beyaz tenli kişiler güneş yanığına ve güneşe bağlı istenmeyen yan etkilere daha hassastırlar. Ayrıca çocuk yaş grubunda yaş ilerledikçe hassasiyet kendiliğinden kaybolma eğiliminde olur.

Genellikle ilerleyen yaşla birlikte hastalıkların şiddeti azalmaktadır. Ancak aynı şiddetle devam edebilir ya da daha da şiddetlenmesi de rastlanabilir.

Güneş Alerjisi nasıl tedavi edilir?

Güneş hassasiyetinin nedeni ilaç veya kişinin kullandığı kişisel kozmetik ürün ise bir daha kullanılmaması ile kendiliğinden gerilemesi sağlanabilir.

Hastanın yıllarca kronik güneş maruziyeti devam ettiği durumlarda ise güneş hassasiyeti şiddetlenebilir. Oluşan klinik tabloya göre tedaviler değişiklik göstermekle birlikte, hafif olgularda topikal steroidli kremler yeterlidir. Şikâyet durumuna göre antihistaminik tedaviye eklenir. Ancak şiddetli cilt reaksiyonları durumunda sistemik steroid ve nadiren de hidroksiklorokinler ve diğer tedaviler seçenek olarak karşımıza çıkabilir.”

Eğer cildi kaşınıyorsa…

Güneş alerjisinin belirtileri sıklıkla güneşe maruz kalınan cilt bölgelerinde görülür. Belirtiler güneşe çıkılmasından birkaç dakika ya da saat içinde gelişebilir. Döküntüler yüz ve koldan daha çok, genellikle sık güneşe maruz kalmayan vücut bölgelerinde izlenmektedir. Bu belirtiler şu şekilde sıralanabilir:

Beyaz tenliler daha fazla risk altında

Güneş alerjisi konusunda önemli risk faktörlerine dikkat edilmelidir. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

– Beyaz tenli bebeklerde güneş alerjisi daha fazla görülür.
– Parfümler, dezenfektanlar ve güneş kremlerinde kullanılan bazı kimyasallar da güneş ışığına maruz kalındığında alerji belirtilerini tetikleyebilir.
– Bazı antibiyotik ve ağrı kesici ilaçlar güneşe maruz kalan cildin tahriş olmasını hızlandırır.
– Atopik dermatit ya da dermatitin başka bir türü olan bebeklerde güneş alerjisi riski daha yüksek olur..
– Güneş alerjisi olan bir kardeş veya ebeveyn varsa, bebekte de alerjinin gelişme ihtimali daha yüksektir.


Doktorunuzun önerilerini dikkate alın

Hafif vakalarda, sadece birkaç gün güneş ışığından kaçınmak şikayetlerin giderilmesinde yeterli olacaktır. Ağızdan alınan alerji ilaçları ve haricen sürülen bazı kremler doktorun önerisiyle kullanılabilir. Şiddetli alerjik deri reaksiyonları için ağızdan alınan kortizon tabletleri de tedavide yer alabilir.

Leave a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir