Her anne ve babanın, bebeği doğduğu ilk zamandan itibaren en çok merak ettiği bilgilerden biri bebeğinin boy ve kilo gelişimidir.

Bunu ilgi ile ve merak ile takip edip, kontrol altında tutarlar. Yıllar geçse de, o bebekler birer çocuk veya birer genç olsa da özellikle annelerin akıllarından bebeklerinin gelişim serüvenleri hiç çıkmaz. Kimi bebekler normal sınırların üstünde kilosu ile kimi bebekler ise standartların dışında boyu ile akıllarda kalırlar. Biz de sizler için uluslararası sitelerde ve ulusal sitelerde bebek kilolarını ve boylarını gösteren bir cetvel hazırladık. Bebeğinizin şu anki kilosu ve boyunu aşağıdaki cetvelde bularak takip edebilirsiniz.

Bebeğin ilk 6 ayında çok hızlı bir şekilde büyür ve gelişir. Büyüme hızı 6. aydan sonra öncesine göre biraz yavaşlar ancak yine de süratlidir. Ancak 1 yaştan sonra hız, gitgide düşer. Bu korkutmasın, normal bir durum.

Bebek boy kilo cetvelini incelediğinde, özellikle 9. aydan sonra kilo alma hızının düştüğünü göreceksiniz. Çünkü bebeğin emekleme çalışmalarına başladığından kilosunda yavaş yavaş azalmalar olacak. Artık sarf ettiği enerji daha fazla kalori yakmasına neden olacak.

Kız Bebeklerde Ve Çocuklarda Normal Kilo Ve Boy Gelişimi Endeksi Tablosu


Erkek Bebeklerde Ve Çocuklarda Normal Kilo Ve Boy Gelişimi Endeksi Tablosu

Bebeklerde boy kilo gelişimi beslenme düzeniyle de doğrudan alakalıdır. Bebeğe özellikle ilk 6 ay anne sütü vermek, devamında da besleyici değeri olan gıdaları tüketmesini sağlamak düzenli gelişmesine yardımcı olur. 

Bebek boy kilo takibi özellikle ilk 2 yılda doktor tarafından yapılmalıdır. Ama 1 yaş bebek boy kilo artışı için ortalama bir bilgi verecek olursak doğumdan itibaren yaklaşık 4 kilo alması ve 30 cm civarında uzaması beklenir. 

BEBEĞİN KİLOSU DÜŞÜKSE NE YAPILMALI?

Rutin doktor kontrollerinde ve persentil incelemende bebeğin ayına göre kilosunun ve boyunun düşük olduğu tespit edildiyse öncelikle bu durumun sebeplerini belirlemek gerekiyor. Bunun için bebeği iyice gözlemlemek şart. Aşağıdaki durumlar bebeklerde boy kilo endeksini etkileyebilir: 

İştahsızlık, Ek gıdaya geçişte seçicilik, Kabızlık, İshal, Demir eksikliği, Diğer sağlık sorunları.

İlk 1 yıllık süreçte bebek farklı beslenme düzenleriyle karşılaşacak. Anne sütünden ek gıdaya geçiş, bebeklerde kilo alımını ciddi şekilde etkiler. Bebek ilk etapta pütürlü ve farklı lezzetleri olan bu gıdalara sıcak bakmayabilir, anne sütünden artık daha az faydalanacağı için de kilosunda düşüşler görülebilir. Bu yüzden ek gıdaya geçişte hangi durumlara dikkat edilmesi gerektiği önemli.

Eğer bebek yeterli besleniyor ve iştahlı görünüyorsa kilo kaybının sebebi bir sağlık sorunu olabilir. Doktor gerekli yönlendirmeyi yapacaktır. Çeşitli muayeneler ve tahlillerle sorunun nedeni bulunabiliyor.

“Bebeğim kilo almıyor!” diye endişelenip ona yüksek kalorili gıdalar ve iştah açıcı ilaçlar vermek bebeklerin sağlığın bozulmasına neden olabilir. Doktora danışmadan böyle bir işe girişmemek gerekiyor.

BEBEĞİN BOYU KISAYSA NE YAPILMALI?

Sağlıklı bir bebekte boy uzaması genellikle genetik yapıya bağlıdır. Anne ve babanın boyu uzunsa muhtemelen bebek de anne babaya benzeyecek. Boy kısalığını beslenme ve hormonal bozukluklar da tetikler ama böyle bir durum söz konusu değilse genetik sebepler değerlendirilmeli.

BEBEĞİN KİLOSU YÜKSEKSE NE YAPILMALI?

Her ne kadar tombul bebekler göze çok sevimli gelse de bu durumun ilerleyen aylarda değişmemesi bir sorun olduğu anlamına gelebilir. Özellikle; 

Obezite, Diyabet,Kalp hastalıkları,

Yanlış beslenme gibi durumlar bebeklerin kilo almasına neden olabilir.

Eğer doktor kontrollerinde herhangi bir sağlık sorunu tespit edilmemişse ve bebek gelişim tablosu değerlerine göre kilosu çok yüksekse bu durumun nedeni büyük ihtimalle yanlış beslenmedir. Bebeği yüksek kalorili gıdalarla beslemek gereğinden fazla kilo almasına neden olur. Özellikle ülkemizde annelerin çok kullandığı pirinç unlu mamalar ve bebeği mutlu etmek adına verilen şekerli abur cuburlar, gereksiz kilo alımına neden olur. Devamında da yukarıda bahsettiğimiz hastalıklara neden olabilir.

Bebek ancak ona sunular gıdalarla tanışır. Şekerli, tuzlu ve diğer abur cubur gıdalar verilmedikçe bunlara yönelmez. Bu yüzden boş gıdalar onunla ne kadar geç tanıştırılırsa o kadar iyi! Zaten özellikle 1 yaşına kadar bu gibi gıdalardan uzak kalması lazım!

Ayrıca bebeği sakinleştirmek için televizyon, tableti telefon gibi aletleri önüne koyarak yemek yedirmeye çalışmak, bu aletler yüzünden hareketsizleşmesi gibi durumlar da kilo almasına neden olur. 

Öneri ise bebeğe besleyici değeri yüksek gıdalar vermek, boş gıdalardan uzak tutmak ve doğru bir beslenme alışkanlığı kazandırmak yönünde.

Kaynak: https://biricikannem.com/2020/01/bebek-ve-cocuklarda-boy-kilo-cetveli-tablosu/

Leave a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir