Bebekten Sonra Cinsel Hayat

Bebeğiniz dünyaya geldi ve bir anda mutluluk kaynağınız, hayatınızın tüm  odağı o oldu. Peki, yatak odanız içinde aynı şey geçerli mi ?

Evli çiftlerin cinsel yaşamı hakkında yazılan, çizilen, duyulan ya da görülen birçok hurafe var. Çocuktan sonra monotonlaşan yatak odası hikayeleri mi ararsınız, haftada bire düşen sevişme buluşmaları mı? Bunların ne kadarı doğru bilinmez ama bebekten sonra evliliğin özellikle de cinsel yaşamın şekil değiştirdiği doğru.

Bebeğin anne-babayla uyuması nasıl etkiliyor?

Hamilelik sırasında ve doğum sonrasında anne-babaların cinsel hayatlarında zorluklar yaşanabiliyor. Başlarda sorun olmasa da zaman geçtikçe evliliğin rengi değişebilir. Nede olsa hayatınıza birde ebeveyn rolü ekleniyor.

Anne ve baba cinselliği yaşadığında çocuk çok küçük olsa da bunu anlar mı? Kaç yaşına kadar çocukla aynı odada cinsellik yaşanabiliyor? 
Anne-babanın kendi özel alanlarında cinsellik yaşamaları daha uygun. Hem ebeveynlerin cinsel yaşamının kalitesi hem de çocuğun sağlığı açısından bu daha doğru.

Anne ve babayla uyuması kaç yaşına kadar doğru? 
Öncelikle çocukla aynı yatakta uyumak ‘kötü’ bir durum değil. Ama çok geç yaşlara kadar sürekli olarak aynı yatakta veya odada uyumak çocuğun bazı becerilerinin gelişmesini engelleyebiliyor. Farklı kültürlerde farklı doğrular var. Yani bu konunun tek bir doğrusu yok. Bizim kültürümüz açısından, çocuğun sürekli olarak anne ve babayla aynı yatakta veya aynı odada uyuma sürecinin 2-3 yaş aralığında sonlanması ideal.

Odayı kaç yaşında ayırmak gerekiyor?
En geç 2-3 yaş aralığında yatağı, odayı bir sorun olmaktan çıkarıp, çocuğun huzurla, güvenle uyuyabildiği bir alana çevirebilmek gerekiyor. Oda ayırma süreci çocuk okula başladıktan sonraki bir döneme kalmamalı. Böylece çocuğun okula uyumu kolaylaşır. Anne-babayla birlikte uyuyan çocukların okula başlama sürecinde zorluklar yaşanabiliyor.

Çocuğun anne ve babasıyla yatmasının bireysel gelişimi üzerinde ne tür etkileri var?
Uzun süreli olarak çocukla anne ve babanın aynı ortamda uyuması her çocuk üzerinde aynı etkileri göstermiyor. Bir genelleme yapmak gerekirse, çocuğun ilişkilerdeki sınırları öğrenmesi zorlaşıyor. Kendi sınırının, karşıdakinin özel alanının nerede başlayıp nerede bittiğini öğrenmesinin en kolay yolu ‘burası senin, burası benim’ demek oluyor. Ayrıca, çocukla aynı yatakta yatmak, çocuğun kendi başına bir birey olmasını geciktiren bir durum.

Uzun süre anne-babasıyla uyuyan çocukların özgüven gelişimi yavaş ilerleyebiliyor. Odasını ayırırken nelere dikkat etmek gerekiyor?
Anne ve baba yatağı ya da odayı ayırmaya hazır olduğundan emin olmalı. Genellikle ebeveynler hazır olmadığı için süreç uzuyor. ‘Kıyamadım, çok ağladı dayanamadım, bu gece de bizimle yatsa bir şey olmaz dedik’ gibi cümleler çocuk için sürecin giderek zorlaşmasına neden oluyor.

“Kıyamadım,bu gece de bizimle yatsın” demeyin… Erkeğiniz de sizinle  aynı düşüncede mi ? Duygularınıza kapılıp hem bebeğinizin özgüven gelişimini hem de cinsel ilişkini bozmayın.

 

Leave a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir