Ülkemizde engelli çocuğu olanlara erken emeklilik imkanı var. 1 Ekim 2008 tarihi sonrasında annenin çalıştığı her 4 yıla 1 yıl prim ekleniyor.

 

Sosyal güvenlik sistemimizde engelli çocuğu olanların erken emeklilik imkanı bulunuyor. Kadın sigortalılardan başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul çocuğu bulunanların, 5510 sayılı Kanun’un yürürlüğe girdiği tarihten sonra geçen prim ödeme gün sayılarının 4’te 1’i, prim ödeme gün sayıları toplamına ekleniyor ve bu süreler emeklilik yaş hadlerinden indiriliyor.

1 YIL KAZANÇ
Bu düzenleme, 1 Ekim 2008 sonrası için geçerli. 1 Ekim 2008 sonrası çalışılan her 4 yıla 1 yıl prim ekleniyor, yaştan da 1 yıl düşülüyor. Başkasının bakımına muhtaç ağır engelli çocuğu olan kadınların bu haktan yararlanabilmeleri için çalışmaları veya isteğe bağlı sigortalı-iştirakçi olmaları şartı var. Ağır engelli çocuğunun bakım ihtiyacı nedeniyle iş hayatında yer alamayan kadın sigortalılar isteğe bağlı sigortalı olarak da bu haktan yararlanabiliyor..

 

Ülkemizde yaşayan neredeyse her on kişiden biri engelli bir birey olarak yaşamını sürdürüyor. Çeşitli engel oranlarına sahip bir engellinin hayatı da yaşamını belirli ölçülerde zorlaştırmaya yetiyor. Bununla birlikte devlet de engelli kişilerin hayatlarına kolaylaştırabilmek için çeşitli uygulamalar getiriyor. Bunlardan bir tanesi de engelli ailelerine maaştır. Zira engelli kişilerin kendi başlarına pek fazla bir şey yapamayacak olması bütün iş yükünü de bu kişinin ailesine ya da yakın çevresine bırakıyor. Kendi hayatını kendi başına idame edemeyen engelli bireylerin bakılma yükümlülüğü ise genellikle ya annesine ya da babasına kalıyor. Engelli çocuklarına bakmak isteyen aileler ise bu konu hakkında oldukça fazla fedakarlıklar yaparak hayatlarını sadece çocuklarına ayırmak durumunda kaldıkları için devlet bu konu hakkında çeşitli uygulamalar getiriyor.

Engel oranı yüzde 40’ın üzerinde olan ve haneye ait gelir muhtaçlık sınırının altında kalan kişiler her ne kadar engelli maaşı alabiliyor olsa da engelli çocukların ve bu çocukları ebeveynlerinin genellikle çok daha fazla paraya ihtiyaç duyduğu görülüyor. Zorunluluktan dolayı engelli çocuklar için harcanan maddiyatın yanında engelli çocukların da diğer çocuklar gibi çeşitli istekleri olabiliyor. Anneler ve babalar da engelli çocukları için ellerinden geleni yapmaya çalışıyorlar. Devlet de bu konu ile ilgili ailelere destek verebilmek amacı ile 10 Şubat 2016 tarihinde bir torba yasa çıkartarak engelli çocuğu olan birçok ailenin yüzünü güldürmeyi başardı. 6663 sayılı Kanun ile birlikte engelli çocuğu olan annelere 12 ayı geçmeme koşulu ile birlikte özlük haklarına dokunmama kaydı ile yarı zamanlı bir şekilde tam maaş ile çalışma hakkı tanındı. Engelli Annelerine Maaş kavramı da böylelikle bu tarihten itibaren yürürlüğe girmiş oldu. Bununla birlikte engelli çocuğun ilköğretim çağına gelene dek de yarı zamanlı bir şekilde çalışma hakkı tanınıyor. Yani 12 ay tam zamanlı çalışan anneler 12 ayın ardından engelli çocuk ilköğretim çağına gelene kadar yarı zamanlı bir şekilde ve yarı maaş alarak çalışabilecek. Böylece aileler hem engelli çocuklarına bakarken hem de bu bakım masraflarını karşılayabilecek geliri de elde etmeye başlamış oldu.

18 Yaşından Küçüklere Verilecek Olan Engelli Maaşı
5378 Sayılı Özürlüler Yasası’nın 2005 yılında çıkması ile birlikte 18 yaşının altında olan engelli çocuklar için engelli maaşı verilmeye karar verildi. Bu yasa ile birlikte 2022 sayılı Özürlü Maaşları Kanunu’nda da çeşitli değişiklikler meydana geldi. 18 yaşından küçükler verilecek olan engelli maaşı için konulmuş olan belirli şartlar da bulunuyor. Bu şartlardan ilki 18 yaşından küçük olan engelli bireylere annesinin ya da babasının bakmakla yükümlü olması. Eğer engelli bireyin annesi ya da babası yoksa bu durumda mahkeme tarafından vasi tayin edilerek engelli çocuğun bakımı bu kişi tarafından üstlenecektir. Bununla birlikte engelli bireylere engelli maaşı verilebilmesi için en önemli koşullardan biri de engel oranının yüzde 40’ın üstünde olması gerektiğidir. Engel oranı %40 ve %99 arasında olan engelli çocuklara engelli maaşı verilecektir.

Leave a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir