Göğüste kitle hemen her kadının eline gelebilir. Özellikle adet öncesi göğüste kitle ele gelebilir….

Adet görünce göğüste kitle kayboluyorsa bu basit bir kisttir ek bir tetkike gerek yoktur. Göğüste kitle adet sonrasında geçmiyorsa mutlaka bir hekime baş vurmanız gerekir. Göğüste ağrılı kitle ileri yaşlarda, menopoz döneminde saptanırsa mutlaka bir hekime muayene olmanız önerilir. Göğüste ağrılı kitle beraberinde deride kızarıklık, ısı artışı var ise bulgular bir enfeksiyon başlangıcı olabilir. Özellikle sigara kullanan kadınlarda göğüste ağrılı kitle deride kızarıklık ile birlikte ise öncelikle enfeksiyon düşünülmeli ve acilen hekime baş vurulmalıdır.

Genel olarak göğüste ağrılı kitle bir kanser belirtisi değildir.

Göğüste kitle her zaman meme kanseri belirtisi değildir. İçi sıvı dolu kesecikler olan kistler, memedeki süt kanalı bezlerindeki genişlemeler sonucunda oluşuyor. Her 14 kadından birinde ve sıklıkla 40-49 yaş arasında görülüyor. Genel olarak memedeki kitlelerin yüzde 25’ini oluşturuyor. Kistlerin beşte biri 1 cm’den büyük ve yarısı da birden fazla oluyor. Süt emziren annelerde galaktosel denen içi sütle dolu kistler görülebiliyor.

Basit kistlerin yarısından çoğu ilk yıl kayboluyor

Basit kistlerin yarısından çoğu ilk yıl kaybolurken, yüzde 12’si ise 5 yıl sonra hala görülebiliyor. Basit kistler düzgün ince cidarlı, kompleks kistler ise içinde solid (katı) kısımlar içeren, bölmeli, sıvı içeriği yoğun görünümlü, cidarı düzgün olmayan kistlerdir. USG/MMG’deki ele gelmeyen basit kistler ağrı vb. herhangi bir belirti vermiyorsa takip gerektirmiyor.Adetlerle ilişkili kistler büyüyüp küçülebiliyor. Ele gelen veya ağrılı kistlerdeki sıvı, enjektörle boşaltılabiliyor. Bu sıvı ancak kanlı ise veya birden fazla tekrar eden kistten boşaltılmışsa tahlil için patolojiye gönderilebiliyor.

Bu işlem sonrası 3 aylık takipte kist tekrarlamıyorsa ve içeriği kanlı değilse, bu selim veya basit bir kist özelliği taşıyor. Kist içeriği kanlı ise intrakistik kanserler görülebileceğinden örneklerin patolojiye gönderilmesi gerekiyor. Bu nedenle şüpheli durumlarda cerrahi olarak bu tür kistler çıkarılıyor. Benzer şekilde içinde solid yapılar olan kompleks kistlerde kanser görülme ihtimali solid yapı oranı azsa yüzde 0.3, fazlaysa yüzde 23 gibi yüksek bir oranda gerçekleşiyor. Bu solid komponentten biyopsi ve aspirasyon sitolojisi yapmak gerekiyor.

Leave a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir