Kıskançlık çoğu zaman ilgi göstermenin yolu olarak algılanır ve partnerlerden birinin kıskanç davranışlar sergilememesi ilgisizlik olarak yorumlanır. Fakat kıskanmayla gelen sahiplenme duygusu ilişkiniz için son derece zararlı olabilir.

Kıskançlık düşük bir özdeğerin göstergesidir

İlişki içerisinde kıskanç davranan bir eş veya sevgili çevresindeki herkesin kendisinden daha güzel, daha zeki, daha başarılı ya da daha çekici olduğunu düşünür. Sevdiği insanı kaybetme korkusuyla yaşar ve bu nedenden dolayı onu sürekli kontrol etmeye çalışır. Fakat bu kontrolcü tavırlar ilişkiye çok fazla zarar verir. Sevgilinizi sürekli kıskanıyorsanız sizin için tek yol, çevrenizdeki yüzlerce binlerce insanı kontrol etmeye çalışmak yerine kendi özgüveninzle ilgili sorunuzu çözmektir. Hepimiz özgüveni yüksek insanların ne kadar çekici olduğuna her gün çevremizde şahit oluyoruz. Özgüveniniz yüksek olduğu süreci sevdiğiniz insanın gözü zaten başkasını görmeyecektir.

Kıskançlık, beraber olduğunuz insana güvenmediğinizi gösterir

Herkes hayatın bir noktasında aşk acısı çekmiştir veya aşık olduğu insan tarafından hayal kırıklığına uğratılmıştır. Böyle bir durumla karşılaştığımızda nerede hata yaptığımızı ve bir daha böyle bir duruma düşmemek için neyi değiştirmemiz gerektiğini anlamaya çalışırız. Bir sonraki ilişkimizde ise beraber oluğumuz insana güvenmekte zorlanırız ve kıskanç tavırlarımızla, önceki insanlar gibi kalbimizi kırmayacağını ıspat etmesi gerektiğinin mesajını veririz. Ve ona güvenene kadar davranışlarını şüpheci bir şekilde kontrol ederiz. Fakat “güvenmemem gerektiğine dair birşey yapmadığın sürece sana güveniyorum” şeklinde bir yaklaşım, hem sizin hayatınızı, hem sevdiğiniz insanın hayatını şüphesiz daha kolay ve huzurlu kılacaktır. Güven iki insanı birbirne bağlayan birşeydir. Şüphe ise, iki insanı birbirinden uzaklaştırır.

Kıskançlık sağlıksız bir kontrol etme mekanizmasının göstergesidir

Kıskanç bir insanı tehdit eden sadece hemcinsleri değildir. Herkese ve herşeye şüphe ile yaklaşan bir insan sevdiği kişinin bulunduğu her ortamı ve yanında yokken karşılaştığı her insanı da rakip olarak görür: iş yeri, spor salonu, dostlar, akrabalar… Kıskançlık, başka bir insanın davranışlarını ve seçimlerini kontrol etmek, manipüle etmek ve sınırlamaya çalışmaktır. İlişkinizde “Neredesin?”, “Kiminle konuşuyorsun?”, “Kiminle mesajlaşıyorsun?”, “Neden onunla görüşüyorsun?” gibi sorular çok sık soruluyorsa dikkatli olmalısınız. Bunlar, önemsiz bir sorudan ziyade tehdit olarak hissedilen durumları ortadan kaldırmaya çalışmak için kurgulanan senaryolardır ve uzun vadede huzurunuzu kaçıracaktır. Unutmayın ki iki insan arasındaki ilişkiyi besleyen, kişinin özgür bir şekilde gelişmesi, olgunlaşması, olduğu gibi olabilmesi ve beraber olduğu insanla birlikte yeni şeyler tecrübe edebilmesidir.

Uzun vadeli ve sağlıklı bir ilişkinin anahtarı, alınan her nefesi ve atılan her adımı sürekli şüpheci bir yaklaşımla takip ve kontrol etmek değil, iki tarafa da oldukları gibi olabilmeleri için gerekli alanı bırakmaktır.

Leave a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir