Hepimiz hayatımızın bir kısmında diyet yapmış, kilo vermeye gayret etmişizdir. Kilo vermek ise metabolizmanın hızlı çalışmasına bağlıdır. Peki, metabolizma nasıl hızlı çalışır?

Hepimiz hayatımızın bir kısmında diyet yapmış, kilo vermeye gayret etmişizdir. Diyet konusunda genellikle ortak olan konu ise istenilen kiloya inilmemesi veya diyeti erkenden bozmanızdır. Diyet yaparken şüphesiz ki yediğimiz yiyecekler çok önemlidir. Bu yiyecekler sayesinde metabolizma çalışır ve bu kilo verme sürecini hızlandırır. Tabii en önemlisi sağlıklı olarak hızlandırır.

Metabolizma Nedir?

Peki, bu metabolizma nedir? Metabolizma bir süreçtir. Vücudumuzda bulunan veya alınan tüm besinlerin yakılma sürecine metabolizma denir. Diğer bir dille ifade etmek gerekirse vücudumuzda gerçekleşen tüm kimyasal tepkimelere denir.

Metabolizmanın besin yakımı ile alakalı bir süreç olduğundan bahsettiğimize göre bu durumun kilo verme ile alakalı olduğunu da söylemek yanlış olmaz. Eğer metabolizma yavaş çalışır ise çeşitli hastalık ve kilo problemleri ile karşılaşabilirsiniz. Bundan dolayı metabolizma hızını arttırmalıyız. Metabolizmanın çalışması veya hızı birçok nedene bağlıdır. Bunlar yaş, kilo, cinsiyet ve eğer sürekli kullandığınız bir ilaç olabilir. Bundan dolayı da bu hız kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Ancak biz de metabolizma hızımızı arttırabiliriz. Bunun için öncelikle vücudunuzu iyice tanımanız gerekir.

metabolizma-hizi

Metabolizma Hızı Nasıl Ölçülür?

Öncelikle metabolizma hızınızı ölçerek veya ölçtürerek işe başlayabilirsiniz. Metabolizma hızınızın sonucunu bizim yorumlamamız doğru olmayabilir. Bu sonucu hekiminizle paylaşınız. Bunun sebebi ise dediğimiz gibi nasıl metabolizma hızı kişiden kişiye göre değişiyorsa hızlandırmak için tüketeceğimiz besinler de değişebilir. Tabii biz size genel olarak tüketilmesi gereken besinleri paylaşacağız. Bu adımdan sonra sizlerle paylaşacağımız maddeleri uygulayarak hızı arttırabilirsiniz.

Metabolizma Nasıl Hızlandırılır?

Her insanda farklılık gösteren metabolizma hızı aslında kişinin sağlıklı olup olmadığı hakkında net bir bilgi vermeyebilir. Örnek olarak metabolizması çok yavaş çalışan birinin ağzından “Su içsem yarıyor” tarzında cümleler duyabilirsiniz. Ya da bunun tam tersi cümleler ile karşılaşabilirsiniz. Sürekli yemek yiyen, geç saatte yemek yemekten korkmayan kişilerin kiloları çok fazla olmayabilir. Bu kişiler doğuştan şanslı gibi gözükseler de aslında öyle olmayabilir. Evet, belki kilo problemleri yoktur ancak bu sağlıklı bir bünyeye ve bağışıklık sistemine sahiptir anlamına gelmez.

sekerli-ve-asitli-icecekler

Şekerli İçecekler Tüketmeyin

Şekerli ve asitli içeceklerin insan vücuduna en ufak bir katkısı olmadığı gibi oldukça fazla da zararları vardır. Yüksek miktarda şeker ve asit tüketiminde başta diyabet olmak üzere birçok hastalığa davetiye çıkartırsınız. Bu içecekler metabolizma hızınızı olumsuz yönde çok fazla etkiler. Şekerli içeceklerden kendinizi koruyarak hem daha sağlıklı bir hayat yaşarsınız hem de metabolizma hızınızı düşürmezsiniz.

metabolizma-ve-hareket

Bol Bol Hareket, Bol Bol Enerji

Yine sadece metabolizma hızını etkilemeyecek aynı zamanda birçok sancılı acıyı etkileyen bir yöntem daha. Hareket etmek, gerçekten de çok basit gözüken ama faydası da birçok fazla olan bir egzersizdir aslında. Bunu hayatınızın merkezine koyabilirsiniz. Özellikle masa başı işlerde saatlerini harcayan kişiler toplu taşıma araçlarından bir durak önce inip yürürse kendilerine fark etmeden büyük bir ödül vermiş olurlar. Öğlen yemek aralarında hafif de olsa bir tur atmak metabolizmalarını hızlandıracaktır

kaliteli-uyku-ve-metabolizma

Kaliteli Uyuyun

Bazen uykusuz bir şekilde işe, okula veya toplantıya gittiğimiz elbet olmuştur. Eğer sizin de böyle bir kötü hatıranız varsa o günün aslında ne kadar kötü geçtiğini hatırlamaya çalışın. Baş ağrısı, hazımsızlık ve sersemlik gibi problemler gün içerisinde kesinlikle baş göstermiştir. Uykusuzluk ile metabolizma arasında da bir bağlantı vardır. En az 7, en fazla 8 saat uyumanızı tavsiye ediyoruz. Günde 7-8 saat arası uyumanız metabolizmanızı hızlandıracak en önemli faktörlerden biridir.

metabolizma-icin-su-icmek

Çok Su İçin

Diyet listelerinde büyük puntolarla kendine yer bulmuş bir cümle var sırada; “Bol Su İçin”. Bolca su içmenin metabolizmanın en ama en temel maddesi olduğunu unutmayın. Çok klasik bir örnek olacak ama vücudumuzu bir otomobil olarak düşündüğümüzde otomobilin anahtarını su olarak düşünebilirsiniz. Günde 15 bardak su içmenizi öneririz. Hiç içemedim dediğiniz günlerde bile 12 bardak su içiniz.

metabolizma-hizini-etkileyen-faktorler

Kahve Tüketin

Kafein bildiğiniz üzere kahvelerde oldukça fazla bulunur. Kafeinin önemli özelliklerinden bir tanesi de metabolizmayı iyi çalıştırması ve hızlandırmasıdır. Biz bu konuda sade türk kahvesinden yanayız. Özellikle öğle yemeklerinden sonra veya güne başlarken sade bir türk kahvesi içmenizi öneririz.

metabolizma-ve-baharat

Baharatları Eksik Etmeyin

Bol bol karabiber kullanan, acıyı seven kişilerdenseniz eğer bu madde tam size göre. Yiyeceklerinize baharatları kesinlikle ihmal etmeyin. Baharat deyince aklınıza sadece pul biber ve karar biber gelmesin. Kekik, tarçın ve biberiye de metabolizmayı oldukça hızlandırır.

metabolizma-hizi-nasil-olculur

Metabolizma İle İlgili Bilgiler

  • Hareketsiz yaşamak metabolizma hızınızı düşürür.
  • Boyunuz eğer ortalamanın üstünde ise metabolizmanızın hızı düşük olabilir.
  • Guatr hastalığı da metabolizma hızını düşürür.
  • Genelde yazları metabolizma daha hızlı, kışları daha az çalışır.
  • Stresten uzak durmaya çalışın. Ne kadar az stres o kadar az kilo demek.
  • Zorunlu olmadıkça ilaç kullanmaktan kaçının.
  • Az ve sık beslenerek metabolizma hızınızı maksimum düzeye çıkartabilirsiniz.
  • Kadınların yağ oranı erkeklere göre daha fazladır. Bundan dolayı kadınlarda metabolizma biraz daha yavaş olabilir.
  • En yüksek metabolizma hızı bebeklerde iken en yavaşı da yaşlılardadır. Metabolizma hızı yaş ile alakalıdır.

Leave a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir