Karşı cinsle olan etkileşimde yaş farkı; bazıları için önemli bir kriterdir, bazı kişiler için ise yaşın hiçbir önemi yoktur. Kimi kadın; kendinden büyük, olgun olarak tabir ettiği yaşı büyük erkeklerden etkilenirken kimi kadın kendinden küçük erkekleri çekici bulabilir. Aynı şekilde bazı erkekler de yaşı büyük kadınlardan etkilenirken, bazı erkekler küçük kadınlarla birlikte olmayı arzu edebilir. Peki romantik ilişkilerde yaş farkına önem verenler, neden bu kritere bu kadar önem veriyor?
Yaş Farkı ve İlişkilerde İhtiyaç Arayışı
Romantik ilişkiler; çocukluk yaşantılarının, deneyimlerin ve travmaların etkisi altındadır. Biz bilinçli olarak yapmasak bile, bilinç dışımız bu süreci yönetir. Çocukluk yaşantılarında anne-baba ile olan ilişki, yaşanmış olan travmalar özellikle cinsel travmalar; ilişkilerdeki rolleri belirler. Bu roller, bir ihtiyaç arayışından veya partnerin ihtiyacı olan bir role bürünme durumundan kaynaklanabilir. Eğer erkek, kendinden büyük bir kadınla ilişki yaşamak istiyorsa burada erkeğin bir anne arayışından söz edebiliriz. Çünkü anne, bakım verendir. Çocukluk döneminde bu bireyin annesi tarafından sevgi, bakım ve duygusal bağ ihtiyaçları karşılanmadıysa; bu ihtiyacı karşılamak için kişinin ilişkisinde anne rolüne sahip olacak bir partnere ihtiyacı vardır. Aynı şekilde bir kadın, kendinden çok fazla büyük bir erkekle birlikte olmak istiyorsa; burada da kadının küçük bir kız çocuğu rolünde olduğunu söyleyebiliriz. Kadın; babasıyla çocukluk döneminde karşılayamadığı sevgi, ilgi, koruma gibi ihtiyaçlarını, kendinden büyük bir erkekle birlikte olarak karşılamaya çalışmaktadır diyebiliriz. Bir başka deyişle hayat tecrübesini ilerletmiş erkek; bu süreden edindiği güç ile partnerine sahip çıkma düşüncesi, kadın için sığınılacak liman arayışının sonucudur.
Bireylerin geçmişte yaşadığı zorlukların maddi çözüm ile sonuca ulaştırılacağını düşünmek; ilişkilerde yaş farkının ortaya çıkmasına neden olan önemli durumlardan biridir. Erkek ya da kadın açısından mevcut durumdan çıkış yolunu maddiyatta arayan ve bu tip ilişkilere girmekten çekinmeyen kişiler, pek çok kez sosyal ortamlarda karşılaştığımız örneklerdir. Ancak bu örneklerin sağlıklı ilişki olarak görülmesi, her defasında şüphe uyandıran bir ayrıntıdır.
Bu örnekler çerçevesinde kişinin etrafında bulunan “arkadaş veya aile bireyleri”, kişinin ilişkilerinde yaşla ilgili neden böyle takıntıları olduğunu ya da denk yaşta birileriyle birlikte olmak istemediğine pek bir anlam veremiyor olabilirler. Ancak bu durumun altında pek çok sebep yatmaktadır.
Elbette; kişiler aşkı istedikleri kişide bulabilir, etkilendiği kişilerle birlikte olabilirler. Ancak; bu durumun altında yatan sebepler mutlaka araştırılmalıdır. Sağlıklı romantik ilişkiler; ebeveyn rolleri ile değil, sevgili rolleriyle sürdürülmelidir.