Adet döneminde normal karşılanan vajinal akıntı, bu dönemde herhangi bir belirti vermeyebilir. Fakat anormal sarı, gri ve yeşil renkli vajinal akıntılar şu belirtilere neden olmaktadır:
- Akıntıda güçlü ve kötü koku
- Gri renkli vajinal akıntı
- Yeşil renkli vajinal akıntı
- Aşırı vajinal kaşıntı
- Vajinada ağrı
- Adet dönemi haricinde görülen vajinal kanama
- Sarı renkli vajinal akıntı
- Kalın, süt kesiği dokusu
- Akıntıda köpüklü doku
- Vajinal kanama
- İdrar yaparken yanma hissi
Bu belirtilerden herhangi birini gözlemlemeniz durumunda kadın doğum uzmanına danışmanız gerekmektedir.
Vajina Kaşıntısı Neden Olur?
Vajina kaşıntısı genellikle menopoz, rahatsız edici maddeler ya da enfeksiyon sebebiyle meydana gelen rahatsız edici ve bazen de ağrılı bir semptomdur. Bazı durumlarda vajina kaşıntısı birtakım sağlık sorunlarını işaret edebilmektedir. Vajina kaşıntısı nedir, neden olur, tedavisi nasıl yapılır gibi sorular pek çok kişinin aklını kurcalamaktadır. Vajinayı tahriş edici kimyasalların kullanımı vajina kaşıntısına neden olabildiği gibi kaşıntı ve döküntüye neden olabilen alerjik reaksiyonları da tetikleyebilmektedir. Vajina kaşıntısının tedavisi vajinal akıntıyla büyük ölçüde benzerlik göstermektedir.
Vajinal Akıntı ve Vajinal Kaşıntı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Akıntının yapısı, rengi ve kokusu gibi özelliklerinin yorumlandığı tedavi öncelikle kadın doğum uzmanının muayenesi ile başlar. Akıntı hakkında kesin bir sonucun elde edilemediği durumlarda kültür testine başvurulmaktadır. Kültür testi sonucuna bakılarak akıntının türü belirlenir ve bu doğrultuda tedaviye başlanır. Mantar ve bakteriyel enfeksiyonlar için tedavi yöntemleri farklılık gösterebilmektedir. Bakteriyel vajinal akıntı için antibiyotik tedavisi uygulanırken mantar kaynaklı vajinal akıntılar için krem ya da jel tedavisi uygulanmaktadır. Hastalığın teşhisi ve gidişatı ile ilgili kesin karar hekiminiz tarafından verilecektir. Vajinal akıntı ile ilintili sorunlardan kaçınmak ve vajinal akıntıdan korunmak için yapılması gerekenler şöyledir:
- Cinsel ilişki esnasında prezervatif kullanmak.
- İç çamaşırları günlük olarak değiştirmek,
- Halka açık alanlarda bulunan tuvaletleri kullanmamak, kullanmak zorunda kalınan durumlarda kullanmadan önce ve sonra sifonu çekmek,
- İdrar yapıldıktan sonra vajina temizliğini önden arkaya doğru yapmak,
- Vajinanın düzenli olarak nazik bir şekilde temizlenmesi ve her zaman kuru tutulması,
- Kimyasal madde içeren sabun ve köpük gibi temizleyicilerden uzak durmak,
- Sentetik iç çamaşırı kullanmak yerine tamamıyla pamuktan yapılmış iç çamaşırı kullanmak,
- Aşırı kilolardan kurtulmak,
- Dar pantolon ya da dar iç çamaşırı giymemeye özen göstermek,
Vajinal akıntı riskini azaltmak bu önlemlerin alınmasıyla mümkündür. Adet döneminde meydana gelen doğal vajinal akıntılarda kimyasal ve parfümlü pedleri tercih etmemekte fayda vardır. Bu sayede normalin dışında bir vajinal akıntı yaşanmasının önüne geçilebilecektir. Vajinal akıntı yaşanmasını önlemede en etkili unsurlardan biri vajinanın kuru kalmasıdır. Eğer vajinal akıntı ve kaşıntı ciddi boyutlara ulaşmışsa, mutlaka kadın doğum uzmanına başvurulması gerekmektedir.