Bebeğinizin ne zaman oturacağını, nasıl bir süreç olacağını ve ona destek olabilmek için neler yapabileceğinizi merak ediyorsanız yanıtlar burada!

Anneler bebeklerinin ne kadar hızlı büyüdüğünü ve bunun ne kadar heyecan verici bir deneyim olduğunu iyi bilirler. Her gün yeni bir ifadenin oluşuna şahit olabilirsiniz, diğer yandan bebeğiniz motor becerilerinde de haftalar içinde gözlemlenebilen değişimler olmaktadır. Destek olmadan oturmak, emeklemeye başlamanın önceki evresidir ve motor becerilerin gelişiminde bir dönüm noktası niteliğindedir. Bu aşamada bebeğinizin kendi başına oturmasına yardım etmenin yollarını neler olduğunu açıklıyoruz.

This image has an empty alt attribute; its file name is bebeklerde-oturma-gittigidiyor-blog-3.jpg



Oturmadan önce

Bebeğinizin kendi başına oturmayı öğrenmesine nasıl yardım edebileceğinizi bilmek önemlidir. Genel bilgilerle başlayalım. Bebeğiniz 4 ay gibi erken bir evrede veya 8. ayda oturmaya başlayabilir. Acele etmeyin, ancak motor beceri gelişimini takip edip doktorunuzla iletişim halinde olun. Akranları içinde oturabilen bebekler varsa kıyas yapmayın. Çocuk doktorları bebeklerin oturabilmeleri için boynunu dik tutabilmesi, biraz dengesinin olması ve gövde kaslarına sahip olması gerektiğini belirtiyor. 4 aylık bir bebek boynunu dik tutabilmelidir.



Oturmaya hazırlanma

Bebeklerin fiziksel gelişimlerinde genel olarak, kas güçlenmesi baştan ayağa olacak şekilde ilerler. Bu nedenle boyun kasları güçlendikten sonra, üst ve alt sırtlar gelişmeye başlar. Bebeğiniz yüz üstü yatay durumdayken bakmak için başını yerden kaldırmaya başladığında bu kasların güçlendiğini bileceksiniz.

This image has an empty alt attribute; its file name is bebeklerde-oturma-gittigidiyor-blog-2.jpg


Yüz üstü yatırma


Yüz üstü yatmak bebeklerin başlangıçta hoşlanmadıkları bir şey olabilir. Oturma kaslarının gelişimi için bebeğinizi bu şekilde yatırın ve sık sık pozisyonunu değiştirin. Bu şekilde farklı kas gruplarının sürekli çalışmasına yardımcı olacaksınız. Göğsünün altına başını daha rahat ve daha yükseğe kaldırmasına destek olacak yastıklar koymayı deneyebilirsiniz.


Destekleyici araçlar kullanın

Bebeğiniz başını tutabildiğinde (genellikle yaklaşık üç ila dördüncü aylarda yapabilmeye başlar), onu bebek oturağı gibi destekleyici bir sandalyeye oturtabilirsiniz. Bunun gibi oturaklardayken bebeğinizi daima izlediğinizden emin olun. Ayrıca yastıklarla duruşunu destekleyedebilirsiniz. Bebek güçlendikçe oturma pozisyonundayken birkaç saniye kalabilecektir. İlk başta titrek olacak. Başını tutabilir ve biraz sendeleyebilir ancak süreler kısadır. Bu aşamada sık sık takılıp kalsa da, unutmayın, öğreniyor. Gittikçe alıştırmayı mükemmelleştirir, bu yüzden sadece sabırlı olun. Uzmanlar 6 aya kadar, bebeklerin kendi başına bir veya iki saniye oturabilmesi gerektiğini belirtiyor.

This image has an empty alt attribute; its file name is bebeklerde-oturma-gittigidiyor-blog-1.jpg



Denge noktasını kavrama

Bebeklerin yalnız başlarına oturmadan önce dengeyi öğrenmeleri gerekir. Gövde kaslarının güçlenmesi buna yardımcı olsa da, ihtiyaç duydukları her şey değildir. Denge merkezi sinir sistemi ile ilgilidir, bu nedenle bebeğiniz oturmadan önce belirli bir beyin gelişimine ihtiyaç duyar. Bunu kazanmasına yardımcı olmak için, onu sandalyenin köşelerine ya da kanepelere koyabilirsiniz, böylece oturmanın nasıl bir şey olduğunu hissetmeye başlayabilir. Beraber çalışmak istiyorsanız, yere bacaklarınız çapraz olarak oturun ve bebeğinizin, baldırınızla hamstring arasında güvenli bir şekilde destekleneceği yere oturmasını sağlayın. Ayrıca koltuk altlarından tutarak ayağa kaldırma hareketi yaptırmak da iyi olacaktır. Yerde yüz üstü yatarken uzağına top koyup ona uzanarak ulaşmasını sağlama gibi bebek egzersizleri de çok işe yarayacaktır.

Leave a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir