Karpal Tünel Sendromu Nedir?

Bilek kanalı sıkışma sendromu olarak tanımlayabileceğimiz karpal tünel sendromu, özellikle çalışan aktif popülasyonun önemli bir sağlık problemidir. Hafif sinir sıkışması belirtilerinden, ciddi fonksiyon kaybı oluşturan ağır kas zayıflıklarına kadar geniş bir yelpazede bulgu verebilen kompleks bir hastalıktır. Tuzak nöropatileri denilen periferik sinir sıkışmaları içerisinde en sık görülenidir.

Özellikle gece uykunuzdan elinizdeki ağrı sebebiyle uyanıyorsanız, karpal tünel sendromundan muzdarip olabilirsiniz. Genellikle 40-50 yaş arası kadınlarda görülen karpal tünel sendromunun en büyük nedeni; dar bilek kanalları. Dar bilek kanallarının dışında ise sürekli olarak bilgisayarın faresi ile iş yapmak, uzun süre eli ve bileği yanlış pozisyonda tutmak da bu sendroma neden olan tetikleyiciler arasında yer alıyor.

İş yerindeki mekanik nedenler, belli hareketlerin sık olarak tekrar edilmesi ile kendini gösteren sendrom, daha çok marangozlar, tenis oynayanlar, elleriyle sıklıkla bulaşık yıkayanlar, şoförler ve benzeri şekilde el bileğini tekrarlayan hareketlerle meşgul olanlarda gözlemleniyor.

Ayrıca, fazla kilolu olan kişiler, sıklıkla alkol kullananlar, şeker hastalığından muzdarip kişiler bu hastalığın risk grubunda yer alıyor.

Tüm elde şişme ve / veya karıncalanma hissi, elden bileğe yayılan ağrı ve uyuşukluk şeklinde kendini tezahür eden sendrom, ele masaj yapılması halinde iyileşme gösteriyor gibi gözükse de kısa bir süre sonra tekrar ediyor.

Herhangi bir motor bozukluğu bulunmayan ve dışsal etkenler sebebiyle karpal tünel sendromu gelişen kişilerin kullanabileceği el bilek atelleri, eli sabit bir şekilde tutarak stabilizasyonunu sağlayacaktır. Yüksel kalitede, hava geçirgen hammaddeden dizayn edilen bu atelleri çalışırken, normal hayatta ve uyurken kullanabilir, ağrılarınızın ve şikayetlerinizin gün geçtikçe azalmasına şahit olabilirsiniz.

Karpal tünel sendromundan korunmak için neler yapılmalıdır?

  • El bileğini zorlayıcı iş ve aktivitelerden uzak durun.
  • Gerektiğinde el bileğini destekleyici bileklik ve ateller kullanın.
  • El bileği sürekli bükülü halde çalışmaktan kaçının.
  • Çalışma sırasında molalar verin. Bu molalarda germe egzersizleri yapın.
  • Bilgisayar kullanıyorsanız el bileğini destekleyici mouse padler ve klavye destekleri kullanın.

Leave a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir