Hamilelik sürecinde hızlı kilo artışının olması ve alınan bu fazla kiloların verilmemesi doğum sonrasında annelerin karşılaştığı en büyük problemlerinden biridir.

Yaşanan bu kilo problemi anneyi hem fizyolojik hem de psikolojik açıdan etkileyebilir. Bu dönemde emziren annenin kilo vermek amacıyla, yetersiz ve düzensiz beslenmesi hem anne hem de bebek sağlığını olumsuz yönde etkiler.

Uzmanlar kilo vermek isteyen anneler için de önerilerde bulunmakta. Zayıflamak isteyen annelere Diyetisyen Ayşe Tuğba Şengel’in en önemli önerisi bebeklerini düzenli bir şekilde emzirmeleri ve çok düşük kalorili beslenmemeleri yönünde…

Emziren annenin çok düşük kalorili beslenme biçimini seçmeden kilo vermesi en sağlıklı yöntemdir. Annenin bebeğini emzirmesinin vücutta ekstra 400-500 kalori yakılmasını sağladığı; fazladan bu kalori yakımının da kilo kaybının olması için önemli bir etken olduğu belirtiliyor.

Diyetisyen Ayşe Tuğba Şengel’in bir diğer önerisi ise annelerin gün içinde 2,5-3 litre su içmesidir. Suyun hem süt miktarını arttırdığı hem de anne de ödem atımına yardımcı olduğu belirtilmektedir.

Diyetisyen Cansu Temel, çok düşük kalorili beslenen annelerde anne sütünün besin değerinin düşebileceğini, süt miktarının azalabileceğini ve bebeğin büyüme gelişiminin olumsuz etkilenebileceğini belirtmektedir. Aynı zamanda annenin fizyolojik gereksinimlerinin karşılanması; annede vitamin ve mineral eksikliklerinin görülmemesi; baş dönmesi, halsizlik, baş ağrısı, anemi gibi sağlık sorunlarının yaşanmaması için de yeterli kalorinin alınması gerektiğine değinilmektedir.

Annenin süt miktarı ile bebeğini emzirme süresi birbiri ile ilişkilidir. Bebeğin sık sık emzirilmesi annenin de kalori yakmasını sağlar. Bu yüzden uzmanlar hem bebek sağlığı hem de annenin kalori harcamasına katkısı içi anne sütünü arttıran besinlerden de yararlanılması gerektiğini söylemektedir. Anne sütünün artması için şeker miktarı yüksek olan besinlerin yerine doğal besinlerin tercih edilmesi gerektiği vurgulanıyor.

Zayıflamak isteyen emziren anneler için 5 öneri

1.  Güne mutlaka kahvaltı ile başlanmalı: Kahvaltı öğünü metabolizmanın da uyanması ve çalışması için önemli bir öğündür. Annede süt salınımının da artmasını sağlayarak hem anne hem de bebeği etkiler.

2.  Kahvaltıda mutlaka 1 adet yumurta yenmeli: Yumurta, anne sütünden sonra besin içeriğinden zengin ve kaliteli protein kaynağı sayılan önemli bir hayvansal gıdadır. Aynı zamanda tokluk hissi verir ve kilo kontrolüne yardımcı olur.

3.  Paketli ve işlenmiş gıdalardan, şarküteri ürünlerden uzak durun: Dondurulmuş ürünler, hazır konserveler, salam, sucuk, sosis gibi besinler tercih edilmemelidir. Bu besinler annede ödem oluşmasına da neden olabilir.

4.  Sıvı alımını arttırın: Annelerin gün içinde 2,5-3 litre su içmesi yeterli olur. Ancak içilen çay, kahve miktarına da dikkat edilmelidir. Kafein hem anneyi hem de bebeği etkiler. Bu yüzden kahve içilecekse eğer 1 fincan yeterli olur. Çay olarak da annenin anason, rezene, ısırgan otu çayı dışında başka bir çay içmemesi gerekir.

5.  Tatlı krizlerinizde hurma, kuru incir gibi kuru meyveler, toz tarçın eklenmiş süt veya yoğurt tercih edin. Şerbetli tatlılar yerine evde hazırlanmış sütlü tatlıları ya da şekersiz kompostoları tüketin.

Leave a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir