Trafik sıkışıklığından sağlık korkusuna ve büyük iş teslim tarihlerine kadar, hayat birçok stresli an getirir. Bir dereceye kadar stres normaldir, ancak bunalmışlık hissi devam ederse ve zihinsel, duygusal veya fiziksel sağlığınızı etkiliyorsa, dikkatli müdahale gerektiren kronik bir durumla karşı karşıya olabilirsiniz.

Kronik stresi görmezden gelmek, fiziksel ve zihinsel sağlığınıza zarar verebilir, bağışıklık sisteminizi baskılayabilir, kan basıncınızı yükseltebilir ve kaygı duygularını artırabilir.

Kronik Stres Nedir?

Richmond, Virginia’da lisanslı bir klinik sosyal hizmet uzmanı olan Nidhi Tewari, kronik stresin “sürekli bir bunalım hali” olarak tanımlanabileceğini söylüyor. Kök nedenler kişiden kişiye farklılık gösterse de travma, bakım sorumlulukları, keder ve iş ve ev yaşamının baskıları devam eden strese katkıda bulunabilir. Depresyon, anksiyete, travma sonrası stres bozukluğu, bipolar bozukluk ve obsesif kompulsif bozukluk gibi durumlar insanların mücadelelerini şiddetlendirebilir.

Kronik ve Akut Stres

Tewari, “Stresin doğası gereği kötü olduğunu ve ne pahasına olursa olsun stresten kaçınılması gerektiğini düşünüyoruz” diyor. “Ancak, düşük stres seviyeleri sistemlerimiz için sağlıklıdır ve motivasyon ve eylem için itici güç olabilir.” Örneğin, bir çalışma toplantısında bilgi sunma sorumluluğunu düşünün. Tewari, topluluk önünde konuşmanın stresi, sizi önünüzdeki iş için planlamaya, hazırlanmaya ve pratik yapmaya yönlendirebilir ve sonuçta en iyi çıkarınıza hizmet edebilir, diyor Tewari.

Bu ara sıra yaşanan gerilim anları, uzmanların sıklıkla “akut stres” olarak adlandırdığı durumlardır. Bu tür stres kısa ömürlüdür ve durumsaldır, kıl payı atlatılan bir kaza veya halka açık bir performans gibi yüksek basınç anlarının neden olduğu durumdur.

Öte yandan, kronik stres belirli bir ana bağlı değildir, diyor Fresno, California’daki Community Psychiatry’de bir psikiyatrist ve tıbbi direktör olan P. Priyanka. Kronik stresi “ya önemli bir kalıcı sorun ya da belirli bir süre boyunca birbirinin yerine geçebilen sorunların bir kombinasyonu” ile ilişkilendiriyor.

Dr. Priyanka, “Kronik stres, bir aydan çok daha uzun süren bir şeydir” diyor. “Örneğin, işini kaybeden ve akut stresle karşı karşıya kalan kişiyi ele alalım. Bu kişi başka bir iş bulamaz ve evsiz kalırsa, ilk stresli olayın ötesine geçen kronik bir stresle karşı karşıyadır.”

Kronik Stres Belirtileri

Kronik stres belirtileri kişiden kişiye değişebilir ve genellikle aşağıdaki dört kategoriden birine girer.

Bilişsel

Kalıcı stresle mücadele etmek, bir kişinin bilişsel işleyişini etkileyerek beyin sisi ve konsantrasyon güçlüğü gibi sorunlara neden olabilir. Dahası, araştırmalar, uzun süreli strese maruz kalmanın hafızayı da etkileyebileceğini gösteriyor: Görev planlama ve tamamlamaya izin veren bir beceri olan ileriye dönük hafıza ve rotalar ve yerler gibi şeyleri hatırlamak için gerekli olan uzamsal hafıza, özellikle kronik strese karşı savunmasızdır. .

Duygusal

Dr. Priyanka, kronik stresin insanlarda ruh hali değişiklikleri ve sinirlilik çekmesine neden olabileceğini belirtiyor. Ayrıca kendilerini sosyal olarak başkalarından çekilirken bulabilirler. Daha ciddi bir notta, tedavi edilmediğinde, kronik stres bir fobiye, genel kaygıya, travma sonrası strese veya obsesif kompulsif bozukluğa dönüşebilir. Yönetilmeyen stresin depresyon ve bipolar bozukluk gibi psikiyatrik bozuklukların başlangıcını hızlandırabileceğini gösteren kanıtlar da var.

Fiziksel

Kronik stres vücuda zarar vererek düşük enerji, iştah değişiklikleri, vücut ağrıları ve uykusuzluğa neden olabilir. Tewari, devam eden stresin kortizolde (genellikle “stres hormonu” olarak adlandırılır) bir artışa neden olduğunu ve bu artışın baş ağrılarını, mide rahatsızlıklarını, hızlı kalp atış hızını ve yüksek kan basıncını tetikleyebileceğini ekler. Ayrıca kronik stresin bağışıklık sistemini etkilediğini ve hastalıklarla savaşmayı zorlaştırdığını da belirtiyor.

Davranışsal

Araştırmalar, kronik stresten muzdarip insanların patolojik kumar oynamaya, bulimia, anoreksiya gibi yeme bozukluklarına ve aşırı yeme ve madde bağımlılığına karşı daha savunmasız olduğunu gösteriyor. Yale Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden yapılan bir araştırma, diğerlerinin yanı sıra çocuklukta ihmal, istismar ve kayıp gibi deneyimlerden kaynaklanan çözülmemiş travma ve stresin, çocukları ve yetişkinleri bir bağımlılık geliştirme riskiyle karşı karşıya bıraktığını öne sürüyor.

Düzenli egzersiz

Araştırmalar, düzenli egzersizin kortizol seviyelerini kontrol altında tutmaya yardımcı olabileceğini gösteriyor. Aslında, günlük kısa süreli hareketler bile stres seviyelerini azaltabilir ve uzun süreli gerilimden etkilenen bilişsel işlevi iyileştirebilir. Bu nedenle Dr. Stone, kronik stresle mücadele edenleri her gün 20 dakikalık yürüyüş gibi basit hareketler yapmaya teşvik ediyor.

Rahatlama teknikleri

Dr. Priyanka, “Bazı durumlarda stresi ortadan kaldıramayabilir veya en aza indiremeyebilirsiniz” diyor. “Öyleyse onunla daha iyi başa çıkmanın yollarını bulmaya odaklanmaya başlarsınız.”

Yoga, dua, rehberli imgeleme, farkındalık meditasyonu ve derin nefes alma gibi bir dizi gevşeme stratejisinin kronik stresin etkilerini hafiflettiği gösterilmiştir. Araştırmalar, bu faaliyetlerin kortizol seviyelerinin azalmasına neden olduğunu gösteriyor.

Sağlıklı beslenme

Ne yediğiniz, stres ve kaygıya nasıl tepki verdiğinizi etkileyebilir. Birçok çalışma, daha fazla insanın Batılı veya yüksek oranda işlenmiş bir diyet yediğini, depresyon ve kaygı riskinin o kadar yüksek olduğunu gösteriyor. Tersine,  Akdeniz diyetini ( çoğunlukla ürün, balık ve sağlıklı yağlar) tüketenlerin zihinsel bir bozukluk geliştirme olasılığı daha düşüktür.

Leave a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir